Overgangsalder? Eksperten guider til symptomerne
I denne artikel stiller vi skarpt på hvilke fysiske og psykiske symptomer, man kan opleve i overgangsalderen. Du kan også blive klogere på, hvad du selv kan gøre for at mindske symptomerne.
Hvad sker der, når en kvinde går i overgangsalderen?
Når man som kvinde bliver ældre, begynder æggestokkene at producerer færre og færre hormoner. Når hormonerne i æggestokkene daler, bliver produktionen af æg langsomt mindsket. Det betyder, at man på et tidspunkt stopper med at få menstruation. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men er som regel en længerevarende proces, de ofte indtræder i alderen 45-55 år.
Man siger, at når en kvinde ikke har haft menstruation i et år, og andre årsager kan udelukkes (som fx graviditet), så er hun i overgangsalderen. Menopausen er det konkrete tidspunkt for den sidste menstruation, og det konstateres et år efter, den sidste menstruation har været der.
Overgangsalderen er en naturlig del af det at blive ældre og altså ikke noget, man skal være bange for. Selve overgangen varer typisk omkring 5-10 år.
Hvad er de tidlige tegn på overgangsalder?
Et af de første fysiske tegn, man typisk oplever, er uregelmæssig menstruation. Det vil sige, at der bliver længere og længere mellem menstruationerne, og man bløder måske mindre, end man plejer. Nogle oplever, at menstruationen kun viser sig om pletblødninger.
En gennemsnitlig menstruationscyklus varer 28 dage. Begynder den at variere i mere end 7-9 dage, vil man kalde den for uregelmæssig. Men man kan se på, om ens menstruation følger det mønster, den plejer. Hvis den pludselig begynder at afvige fra normalen, kan det være et tidligt tegn på begyndende overgangsalder - det, man også kalder peri-menopausen.
Andre symptomer på overgangsalder
De mest almindelige fysiske symptomer på overgangsalder er:
- Hedeture
- Søvnløshed
- Øget træthed og udmattelse
- Vægtøgning
- Hudproblemer
Nogle oplever også svimmelhed, hjertebanken og kvalme i forbindelse med overgangsalderen.
Derudover er der også en række psykiske symptomer, som kan være et tegn på overgangsalder:
- Humørsvingninger og pludselige ændringer i sindsstemningen
- Irritabilitet
- Ængstelighed
- Tristhed
- Hukommelses- og koncentrationsbesvær
Nogle kan føle sig meget nedtrykte. Her skal man være opmærksom på, at man ikke udvikler depression eller regulær angst. Føler man sig meget trist og nedtrykt det meste af tiden, er det en god idé at tage en snak med sin læge.
37% af kvinderne adspurgt i Matas’ egen undersøgelse fra 2023 er mest bekymret for depressive tanker. De forbinder overgangsalderen med sårbarhed og tristhed – men også en accept af en ny livsfase.
Kilde: Matas Sundhedsbarometer, 2023
Hvad kan man gøre for at mindske sine symptomer?
Man kan ruste kroppen til bedre at kunne klare de hormonelle forandringer. Det kan man gøre på flere måder:
Man kan reducere sit stressniveau. Når man er i overgangsalderen, er kroppen lav på kvindelige hormoner. Det er én af årsagerne til, at symptomerne kan blive forværrede.
Når kroppen er under stress, producerer binyrerne stresshormoner, som en del af kroppens naturlige ’kamp-eller-flugt’ respons. Det kan hæmme kønshormonerne og gøre symptomerne på overgangsalderen værre.
Derfor er det vigtigt at have fokus på at skabe en god balance i sit stressniveau. Det kan man få ved fx at lave vejrtrækningsøvelser, meditere eller dyrke yoga. Man kan også lave andre aktiviteter, der gør, at man slapper af som fx at læse en bog, strikke eller gå en rolig tur i naturen.
Spis en kost rig på frugt og grøntsager. Det er altid godt at spise en sund og varieret kost, men i overgangsalderen kan det have endnu større betydning. Grøntsager er nemlig med til at udskille de gamle hormoner, hvilket kan hjælpe med at mindske symptomerne.
Begræns koffein, alkohol og krydret mad. For nogle kvinder kan det være med til at udløse hedeturene. Døjer du med hedeture om natten, er det især en god idé at droppe alkohol, kaffe og krydret mad i aftentimerne.
Regelmæssig fysisk motion. Motion kan hjælpe på humørsvingningerne, da det udløser lykkehormoner. Det kan hjælpe med, at man får det bedre mentalt. Det er også effektivt mod søvnforstyrrelser, da fysisk udmattelse kan hjælpe til, at man sover bedre.
Sørg for at prioritere din søvn. Det er under din søvn, at kroppen er mest afslappet og restituerer. Derfor har god søvn en indvirkning på både stress, men også alle kroppens andre processer, ens energiniveau og mentale helbred.
Tal åbent med familie og venner om, hvad du går igennem. For nogle kvinder kan det være en stor hjælp at tale åbent om, hvad man går igennem. Mange har også gavn af online-grupper på fx Facebook, hvor man kan få støtte og erfaringer fra andre i overgangsalderen.
Vidste du, at 59% af kvinderne i Matas’ egen undersøgelse fra 2023 oplever hedeture i overgangsalderen? 33% døjer med søvnproblemer, og 27% oplever vaginal tørhed.
Kilde: Matas Sundhedsbarometer, 2023
Hvornår bør man søge læge?
Har man meget svære symptomer som svær depression, angst eller sveder man ofte meget om natten, når man sover, så skal man søge læge. Også hvis du har problemer med slimhinderne, som kan påvirke sexlivet.
Har man uregelmæssig vaginal blødning uden nogen form for mønster eller sammenhæng, så skal man også søge læge.
Om eksperten
Jens Gram-Bengtsen er fysioterapeut, autoriseret osteopat og D.O i Womans Health. Jens er medejer af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer problemstillinger, men med et stort fokus på bækken, kvindeproblematiker, hormonelle problemer, gravide og efter graviditetsgener. Han underviser til dagligt teamet i Aarhus osteopati, på osteopat studiet, jordemoder skolen i Esbjerg og eksterne kurser for GynObs fysioterapeuter.