Den store guide til overgangsalder
Der er utvivlsomt en hel del kvinder og deres partnere, der finder mange af de reaktioner og ændringer, de oplever i overgangsalderen, meget forvirrende. For hvad er hvad, og hvad er reaktionerne og ændringerne egentlig udløst af? Er det overgangsalderen som er på vej, hvis reaktionerne kommer tidligt, eller er det en fyldt kalender eller mangel på samme? Tankerne og spørgsmålene er mange og forståelige, og sandheden er, at det ikke er helt enkelt at svare konkret på.
Hvad er overgangsalder?
Overgangsalderen dækker over årene før og efter, at den månedlige menstruation ophører. Hvor mange år det drejer sig om er forskelligt fra kvinde til kvinde. I denne livsfase, og i årene efter, producerer kroppen markant færre kvindelige kønshormoner. Dette påvirker både krop og psyke på mange individuelle måder. Der er ligeledes forskel på, hvornår en kvinde begynder at opleve lette eller kraftigere udsving i hormonerne. Udsvingene vil for mange medføre forskellige reaktioner i kroppen, og ofte vil humøret også få en tur igennem hormon-karrusellen. I årene op til den sidste menstruation vil reaktioner og ændringer ikke være konstante, men komme i bølger. Det kan også give ændringer i intimområdet - læs meget mere her om, hvordan du opnår den bedste intimpleje i overgangsalderen.
Symptomer på overgangsalder:
Der kan være mange forskellige symptomer på overgangsalderen, og mange af dem opleves stadig som værende tabubelagte. Men der burde ikke være nogle tabuer omkring overgangsalderen, for det er fuldstændig almindeligt. Vi har samlet en håndfuld af dem her:
- Humørsvingninger
- Hedeturer
- Svært ved at sove
- Tørhed i skeden
- Mindsket sexlyst
- Uregelmæssig eller helt udeblivende menstruation
- Ledsmerter
- Vægtøgning
- Vanskeligheder ved at holde på vandet.
Faserne i overgangsalderen
Der er en del begreber, som bruges om kvinders overgangsalder. Benytter du internettet til at finde information, vil du opdage, at flere ord overlapper. Det er fuldt forståeligt, hvis du bliver forvirret. Her giver vi dig en oversigt over de mest almindelige ord knyttet til denne livsfase:
Præmenopausen
… eller overgangsperioden til overgangsalderen, er den fase af en kvindes reproduktive liv, der begynder flere år før overgangsalderen, når æggestokkene gradvist begynder at producere mindre østrogen, og symptomerne eller forløberne for klimakterie-symptomerne tiltager i antal og styrke.
Perimenopausen
… er per definition den egentlige overgangsfase fra at være fertil til ikke længere at kunne blive gravid. Hvorvidt kvinden reelt har været fertil i året op til hendes sidste menstruation, skal få lov stå hen i det uvisse. Har der ikke været symptomer eller forvarsler på overgangsalderen før, så vil de typisk dukke op nu.
Menopausen
… er tidspunktet for den sidste menstruation. Når der har været en periode på 12 måneder uden en regulær menstruation, kan man fastsætte tidspunktet for menopausen. Menopause er helt konkret en dato for den sidste menstruation.
Postmenopausen
… er årene efter den sidste menstruation. Postmenopausen er i det meste litteratur angivet til at være en periode på omkring 10 år. Post- betyder efter, og her er det efter den sidste menstruation. Det er en periode, hvor kvinden, hendes krop, hjerne og sind indstiller sig på en ny fase i livet. En periode, hvor der igen kommer ro og som oftest balance i hormonerne, og særligt kønshormonerne.
Klimakterie er et andet ord for overgangsalder. Ordet er græsk, og det betyder noget i retning af ’trin på en stige’. Det beskriver altså det at stå øverst eller næsten øverst og være på vej nedad igen. Underforstået, at det nu går det den anden vej – i dette tilfælde med kroppen.
Selv om det kan lyde negativt, er citatet herover egentlig en ret præcis definition af denne livsfase. Forandringen sker ikke fra den ene dag til den anden, og vejen op har stor betydning for, hvordan vejen ned bliver. Men overgangsalderen er et vendepunkt, hvor kvindekroppen skifter funktionsmåde og ikke længere skal føde børn. Både menopause, præmenopause og perimenopause er del af klimakteriet eller overgangsalderen.
Ofte kan kvinder opleve fornemmelsen af at være påvirket af overgangsalderen uden at kunne gøre hverken til eller fra. Simpelthen bare lade sig føre med. Men der er faktisk ting, du kan gøre for at give dig selv de bedste forudsætninger for at passe på dig selv i overgangsalderen.
Tips til at lette de reaktioner og forandringer man kan opleve i overgangsalderen
Vi har her samlet de bedste tips til overgansalderen, så du kan blive klogere på, hvad du kan gøre for at lette symptomerne og få det bedste ud af din hverdag.
Motion:
• Styrketræning – vigtig at vide for både kvinder og mænd – styrker kønshormonbalancen, muskel- og knoglemassen, og kan lette de mentale reaktioner.
• Udholdenhedstræning – bidrager blandt andet til kredsløbet og letter kroppens stress-niveau.
Spis og drik dig til større overskud:
• Spis regelmæssige måltider. Frokosten skal være størst – af hensyn til fordøjelsen. Spis derfor gerne en mindre potion til aften eller planlæg måltiddet så det føles let og rart når du har spist.
• Spis fede fisk (sild, laks, makrel og ørred), der er gode kilde til omega-3 fedtsyrer.
• Spis bælgfrugter og fuldkorn, da de bidrager med fibre og planteøstrogener.
• Spis proteiner fra flere forskellige kilder, både vegetabilske (bælgfrugter og fuldkorn), animalske (kød og fjerkræ), og marine (fisk og skaldyr).
• Spis kulhydrater fra grønne grøntsager, fuldkorn og lidt frugt.
• Spis fedtstoffer frafrø, nødder, vegetabilske olier og begræns mængden af fedtstof fra animalske fødevarer.
• Spis alle regnbuens farver af grøntsager henover 1 uge – det vil sikre at du får alle vitaminer og mineraler du har brug for.
• Spis fermenterede mælkeprodukter (eks. A38, Cultura og Kefirmælk), da det bidrager til at optimere tarmfloraen.
• Spis fermenterede grøntsager (eks. sauerkraut, kimchi, Kombucha etc), da det bidrager til en balanceret tarmflora.
• Drik 1 ½ - 2 liter rent vand pr døgn – fordelt over de fleste af de vågne timer.
Andre gode tipst til overgangsalderen:
• Oplever du ændringer i din hud, som du ikke ved, hvad du skal gøre ved? Så kan du finde vores guide til hudpleje til overgangsalderen her.
• Der findes en masse bud på kosttilskud til overgangsalderen, som kan hjælpe med at normalisere dine symptomer. Du kan finde vores guide til kosttilskud til overgangsalderen her.
• Og husk, du er ikke alene. Mange kvinder går gennem det samme som dig. Læs eksempelvis hvordan foredragsholder Vibeke Guldager oplevede at blive ramt af overgangsalderen på et tidspunkt i livet, hvor hun ikke havde regnet med det. Hvad hun gjorde, og hvordan hun fik det bedste ud af det, kan du læse lige her.
Kilder:
Netdoktor.dk - Symptomer på overgangsalder
Netdoktor.dk - Overgangsalder
Sundhed.dk