Din sundhed

Fermenteret mad og drikke: Derfor er det populært

Fermentering er en ældgammel kogekunst, som blev opfundet for at konservere mad, længe inden køleskabet blev opfundet. Nu har den manuelle gæringsproces fået et comeback. I denne artikel stiller vi skarpt på en særlig drik fermenteret med ingefær og mælkesyrebakterier, som tilmed har et naturligt indhold af C-vitamin fra acerolabær.

Måske har du smagt sauerkraut eller den koreanske pendant, kimchi? Det kan også være, du har været på en lækker restaurant med fermenterede elementer på tallerkenen eller spiser yoghurt om morgenen. Mange madvarer, som vi kender og elsker, har fået sin smag, fordi det har været igennem en såkaldt fermenteringsproces.

​​​​​​​I gamle dage fermenterede man madvarer for at forlænge deres holdbarhed, men hvorfor giver det mening at spise fermenteret i disse moderne tider? Med udgangspunkt i den fermenterede drik Vita Biosa sætter vi fokus på den nye (gamle) kogekunst og dens gavnlige egenskaber.

Hvad er fermentering?

I helt korte træk er fermentering en gæringsproces, hvor organiske stoffer, oftest kulhydrater som sukker og stivelse, i mad bliver omdannet til f.eks. mælkesyre, eddikesyre og kuldioxid. Det gør, at din mad bliver mere sur; ikke bare smagsmæssigt, men også i forhold til pH-værdien. I gamle dage var det særligt gavnligt; for når pH-værdien er tilstrækkeligt lav, kan skadelige bakterier ikke formere sig. Det forhindrer derfor, at maden rådner.  


Undervejs i gæringsprocessen dannes der mælkesyrebakterier. Du tænker måske, at mælkesyrebakterier kun findes i mælkeprodukter, men det er faktisk ikke helt rigtigt. Der findes mange forskellige mælkesyrebakterier, og de kan opstå i alle mulige madvarer; blandt andet gennem fermentering.


Vita Biosa er fermenteret med 8 forskellige stammer af mælkesyrebakterier, selvom produktet er 100% vegansk. Du kan lære meget mere om Vita Biosa herunder.


Fermenteret mad og drikke får også en særlig smag, der typisk vil være mere syrlig med en let krydret karakteristik. Det kan være, at du lige skal vænne dig til smagen i starten, men rigtig mange mennesker lærer at elske de syrlige elementer; enten i et måltid eller som en drik til at slukke tørsten.

Vita Biosa: Fermenteret drik med ingefær og urter

Vita Biosa Ingefær er en danskproduceret økologisk drik, der er fermenteret med 8 forskellige kulturer af bifido- og mælkesyrebakterier, 19 forskellige urter og acerolabær med et hint af ingefær. Drikken er blandt andet rig på vitamin C, som bidrager til immunsystemets normale funktion, et normalt energistofskifte, beskyttelse af cellerne mod oxidativ stress og til at mindske træthed og udmattelse. Sidst, men ikke mindst, er drikken 100% vegansk.


Under fermenteringsprocessen omsættes sukkerindholdet i drikken til organiske syrer (primært mælkesyre og eddikesyre), der gør Vita Biosa selvkonserverende og giver den en lækker syrligt-fermenteret smag med et hint af ingefær.


Fordi det er et naturligt produkt kan smagen variere lidt fra gang til gang, hvilket gør det til en altid interessant oplevelse at drikke Vita Biosa.


Den fermenterede drik Vita Biosa findes i fire forskellige smagsvarianter: original, hyben, bær og den nyeste variant med ingefær og acerolabær. Drik den opblandet med vand, i en juice eller en smoothie – eller lige som den er. Hvis du blander den op, anbefales det, at du drikker den umiddelbart efter opblanding. Du kan drikke Vita Biosa nogle gange ugentligt, hver dag eller flere gange dagligt.

Vita Biosa Ingefær Ø 500 ml
500 ml
Vita BiosaIngefær Ø
149,95 kr.
Vita Biosa Hyben Ø 500 ml
500 ml
Vita BiosaVita Biosa Hyben Ø
169,95 kr.
Vita Biosa Original Ø 500 ml
500 ml
Vita BiosaVita Biosa Original Ø
169,95 kr.
Vita Biosa Fermenteret Drik  Med Mælkesyrebakterier- Urter - Bær Ø 500 ml
500 ml
Vita BiosaFermenteret Drik Med Mælkesyrebakterier- Urter - Bær Ø
149,95 kr.

Smagstest

Jeg spiser rigtig meget fermenteret mad i min hverdag, og derfor var jeg også rigtig spændt på at prøve Vita Biosa, som er fyldt med mange urter og desuden mælkesyrebakterier fra fermenteringen.

Drikken er meget koncentreret, og derfor skal man også bare bruge 30 ml. til én dosis. Det kan drikkes som et koncentreret, fermenteret shot, eller man kan blande det op. Er du glad for en syrligt fermenteret smag, kan du blot blande det med lidt vand, men hvis du gerne vil have en lidt mere sødmefuld fermenteret smag, kan du med fordel bruge lidt juice eller lignende.  

Jeg foretrækker selv en lidt sødere smag, og derfor har jeg blandet 30 ml. Vita Biosa med 100 ml. juice; en helt perfekt urtecocktail til at opfriske en vintermorgen lidt, særligt hvis man serverer den i et flot glas. Den syrlige smag træder frem, men sødmen fra juicen giver modspil. Det er en dejligt forfriskende drik, som jeg foretrækker om morgenen, men den er bestemt også god som en forfriskning i løbet ad dagen.

Hvorfor er fermenteret mad og drikke blevet så populært?

Der er mange gode grunde til at holde af fermentering, men det kan være svært at sætte en finger på, hvorfor det lige nu er blevet så populært. Nogle er glade for fermentering, fordi det bevarer næringsstoffer og samtidig giver et tilskud af mælkesyrebakterier. En anden ting er den helt særlige smag, som fermenterede varer får, der kan være meget svær at opnå på anden vis. Tænk bare på smagen af yoghurt, surdejsbrød, eller surkål – eller måske endda du allerede har smagt Vita Biosa? Du kan sikkert huske meget tydeligt, hvordan det hele smager.

Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs også

Kan man selv fermentere derhjemme?

Ja, det kan man sagtens, men det er vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed. Det tager tid, og undervejs skal du passe dine fermenteringsprojekter, lidt ligesom du passer en surdej. Måske tager det et par forsøg, før du har helt fat i den rette metode.


Hvis du gerne vil have den lækre smag eller de naturlige mælkesyrebakterier fra fermenterede drikkevarer eller mad, så er det heldigvis let at købe lækre varer, der allerede har været igennem fermentering.


Vita Biosa er ikke bare fermenteret med 8 forskellige mælkesyrebakterier; drikken indeholder også ekstrakt fra 19 forskellige økologiske urter, acerolabær og det krydrede element fra ingefær. Det naturlige indhold af C-vitamin understøtter immunforsvaret, og den friske smag af både urterne og ingefær er den perfekte start på dagen.

3 ting, der er gode at tænke over


1. Næringsværdi

Noget unikt ved fermentering er, at processen hverken skader eller ødelægger madvarens naturlige indhold af næringsstoffer, og derfor ser mange fermentering som en sundere måde at ’tilberede’ sin mad på. Der findes også mange næringsrige fermenter, som passer godt til en varieret og sund kost, blandt andet Vita Biosa, men bare fordi noget er fermenteret, betyder det ikke nødvendigvis, det er godt for dig. Eksempelvis er alkohol fremstillet ved fermentering, og det skal vi som bekendt helst ikke have for meget af.


2. Pasteuriseret eller upasteuriseret

Hvis en fødevare er pasteuriseret, betyder det, at den har gennemgået en varmebehandling, der dræber alle bakterier; også mælkesyrebakterierne, der er blevet dannet i fermenteringsprocessen.  


Er du interesseret i fermenterede fødevarer på grund af netop indholdet af mælkesyrebakterier, er det altså upasteuriserede produkter, du skal gå efter. Her er Vita Biosa et godt bud på en upasteuriseret, fermenteret drikkevare.


3. Læs emballagen

Det er altid en god idé at læse emballagen på dit produkt med det samme. Både for at vide, om produktet er pasteuriseret eller upasteuriseret, og for at finde ud af, hvor længe holdbarheden er. Nogle fermenterede produkter skal opbevares på køl med det samme, andre, som eksempelvis Vita Biosa, skal først på køl efter åbning. Hvis du læser bagpå dit produkt, kan du finde alle de relevante informationer.

Andre favoritter fra Vita Biosa:

Vita Biosa Aronia bag-in-box Ø 3 l
3 l
Vita BiosaVita Biosa Aronia bag-in-box Ø
519,95 kr.
Vita Biosa Fermenteret Drik Med Mælkesyrebakterier- Urter 1000 ml
SPAR 20%ABONNÉR
1000 ml
Vita BiosaFermenteret Drik Med Mælkesyrebakterier- Urter
239,95 kr.
Vita Biosa Ingefær Ø  bag-in-box 3 l
3 l
Vita BiosaVita Biosa Ingefær Ø bag-in-box
519,95 kr.
Vita Biosa Hyben Ø 500 ml
500 ml
Vita BiosaVita Biosa Hyben Ø
169,95 kr.
Vita Biosa Original Ø 500 ml
500 ml
Vita BiosaVita Biosa Original Ø
169,95 kr.
Vita Biosa Hyben bag-in-box Ø 3 l
3 l
Vita BiosaVita Biosa Hyben bag-in-box Ø
519,95 kr.

Relaterede artikler

Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Af Matas

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs Mere
Derfor skal du huske C-vitamin i din hudpleje

Matas LIVE

Derfor skal du huske C-vitamin i din hudpleje

Vi kender Caroline Hannibal som en skarp beauty-nørd, der på TikTok deler ud af tips, tricks, produkter - og alt hvad der rører sig indenfor den store beauty-verden. Caroline er dygtig, og vi er flere på redaktionen, der troligt følger med og afprøver det, Caroline foreslår. Derfor har vi inviteret hende i studiet, hvor hun afslører nogle af hendes favoritter, når det kommer til både hud og hår. Hun har blandt andet en helt særlig vitamin C-serum fra Revitalift med. Den vil du prøve!

Læs Mere
Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Vi guider

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Af Matas

Måske er du blevet lært, at bakterier primært er kilder til sygdom – men det er langtfra rigtigt. I denne artikel stiller vi skarpt på én af disse bakterietyper; nemlig mælkesyrebakterier.

Læs Mere
Osteopaten: Alt du skal vide om kostfibre

Din sundhed

Osteopaten: Alt du skal vide om kostfibre

Af Ívar Dagsson, osteopat

De er en særlig form for grove kulhydrater, som hjælper med at stimulere fordøjelsen, stabilisere blodsukkeret og stille sulten. De officielle anbefalinger lyder også på, at vi skal spise kostfibre hver dag for en varieret kost og en fordøjelse i balance. Her kan du lære mere om kostfibre, og få osteopatens bedste tips til at få nok af dem i dagligdagen.

Læs Mere