Stort udvalg af proteionpulver
Protein er et vigtigt næringsstof, som giver energi til dine celler og er med til at vedligeholde og opbygge muskelmasse. Hvis vi kigger lidt mere kemisk på protein, indeholder det en række forskellige aminosyrer. Disse aminosyrer sidder sammen i en lang kæde, ofte med flere hundrede eller tusinde led. Det er denne kæde, som til sidst bliver til et protein.
Når du indtager protein, vil kroppen nedbryde det til aminosyrer. Denne nedbrydning finder sted i mavesækken, hvor et enzym vil nedbryde proteinet i mindre stykker. Disse små stykker vil blive nedbrudt yderligere i tolvfingertarmen til korte aminosyrekæder. Aminosyrekæderne nedbrydes herefter yderligere til separate aminosyrer, hvorefter de optages i tyndtarmen. Fra tyndtarmen overføres aminosyrerne til blodbanen, som til sidst fører dem hen til dine celler i kroppen.
Ved brug af proteinrige produkter vil du opleve, at din mæthedsfornemmelse forlænges, mens dit blodsukkerniveau holdes mere stabilt. Du vil derfor ikke have samme trang til søde sager og små, spontane mellemmåltider.
Hvad er proteinpulver?
Proteinpulver er et kosttilskud, der typisk bruges af atleter og bodybuildere til at hjælpe dem med at opfylde deres daglige proteinbehov. Proteinpulver kan fremstilles fra en række forskellige kilder, herunder valle, kasein, soja og æggehvider.. Proteinpulver kan bruges til at lave proteinshakes, hvilket kan være en praktisk måde at få de næringsstoffer, din krop har brug for, hvis du har behov for et højt proteinindtag. Proteinpulver er typisk højt i protein og lavt indhold af fedt og kulhydrater.
Proteinpulver kan bruges til at øge proteinindtaget, hvilket kan hjælpe med muskelvækst og reparation. Proteinpulver kan blandes med vand eller mælk for at lave en shake, eller det kan tilsættes til mad såsom havregryn eller pandekager, hvilket kan være en praktisk måde at få de næringsstoffer, din krop har brug for, hvis du har behov for et højt proteinindtag.
Hvilke typer proteinpulver findes der?
Proteinpulver findes i en lang række forskellige udgaver. Oprindeligt blev proteinpulver udvundet af valleprotein fra mælk, men i de seneste år er der kommet flere og flere alternativer på markedet.
I dag findes der alt fra laktosefri og glutenfri proteinpulver til proteinpulver, som er udvundet af planter og andre fødevarer. Vegansk proteinpulver kan være lavet på bl.a. ærter, ris, soya og hamp, hvor nogle af de vegetariske produkter indeholder protein fra æg. Proteinpulver findes i mange smagsvarianter. Du kan finde den helt neutrale med vaniljesmag, chokoladesmag, jordbær og i varianter uden sukker.
Der findes i øvrigt mange andre former for proteintilskud, hvis du synes, pulveret er svært at inkorporere i din kost, eller hvis du bare vil prøve noget nyt. I så fald kan du prøve en proteinbar, weight gainer, færdigblandet bagemix eller smørepålæg, som blot er få af de mange muligheder, der er på markedet.
Sådan bruger du proteinpulver
Mængden, du behøver, er meget individuel, da det afhænger af, hvor aktiv du til dagligt er, din vægt samt dit mål med tilskuddet af protein.
Som tommelfingerregel anbefales følgende mængder:
0,5 gram rent protein pr. kilo kropsvægt, hvis du ønsker at vedligeholde din muskelmasse.
1,2-1,7 gram rent protein pr. kilo kropsvægt, hvis du ønsker at opbygge mere muskelmasse.
Mængden af protein kan med fordel justeres efter aktivitetsniveau, således at du indtager mere protein på de dage, du er mere fysisk aktiv.
Eksempel:
En person på 75 kilo ønsker at vedligeholde muskelmasse:0,5 gram protein x 75 kilo = 37,5 gram rent protein om dagen.
En person på 65 kg ønsker at opbygge muskelmasse:1,2 gram protein x 65 kilo = 78 gram rent protein om dagen.1,7 gram protein x 65 kilo = 110,5 gram rent protein om dagen.De dage, hvor du er fysisk aktiv, skal du spise væsentligt mere protein, da kroppen har brug for det til at genopbygge muskelcellerne.
Din krop har især brug for et ekstra skud protein, når du har været fysisk aktiv. Det er derfor en god idé at tage dit proteinpulver efter træning eller anden fysisk aktivitet.
Når du spiser ekstra protein, vil din krop hurtigere genopbygge sig selv, og du vil derfor hurtigere kunne se en forskel fra dit udgangspunkt til dit endelige mål.
De typiske typer protein
Proteinpulver kommer i mange forskelige former, men de 3 mest typiske typer er:
Valleprotein
Valleprotein er et naturligt protein, der stammer fra mælk. Det er et komplet protein, hvilket betyder, at det indeholder essentielle aminosyrer, din krop har brug for til vækst og vedligeholdelse. Valleprotein er en fremragende kilde til forgrenede aminosyrer (BCAA), som er vigtige for muskelvækst og restitution.
Sojaprotein
Sojaprotein er en type protein, der er af lavet af sojabønner. Det er et komplet protein, hvilket betyder, at det indeholder essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for. Sojaprotein er også lavt i mættet fedt og kolesterol.
Kaseinprotein
Kaseinprotein er en type protein, der findes i komælk. Det udgør omkring 80 procent af proteinerne i mælk og er hovedproteinet i ost. Kasein er et langsomt fordøjeligt protein, hvilket gør det ideelt til restitution efter træning. Når kasein fordøjes langsomt, kan det hjælpe med at fremme muskelvækst og forhindre muskelnedbrydning.
Protein i din mad
Din krop danner selv aminosyrer, men det er ikke alle slags aminosyrer, kroppen kan skabe selv. Nogle af dem er vi nødt til at spise os til. Samlet set findes der 20 forskellige aminosyrer, og 11 af dem producerer kroppen selv. Resten må vi få gennem kosten.
Der findes protein i mange madvarer, dog i en meget varierende mængde. Fødevarer med højt proteinindhold er bl.a. kød og kødprodukter, brød og kornprodukter og forskellige former for mejeriprodukter.
For nogle kan det være svært at få nok protein med kosten – særligt, hvis du prøver at opbygge muskelmasse. Det er her, proteintilskud har sin fordel. Prøv det og se, om det virker for dig.