Antihistamin – mod kløe, allergi og nældefeber
Antihistaminer er lægemidler, der kan være med til at gøre sommerdagen lettere for dig, der har pollenallergi, ligesom medicinen kan være med til at lindre kløen hos dig, der er blevet ramt af nældefeber. Faktisk kan antihistaminer være med til at lindre en lang række af allergiske reaktioner, kløe og irritationer – men selvom det er fristende at klikke antihistaminer hjem med det samme, er det vigtigt, at du søger information og viden om præparatet først.
Læs med i denne artikel og bliv klogere på, hvad antihistaminer er, og hvornår de kan bruges.
Antihistaminer - hvad er det?
For at forklare antihistaminer, skal vi først lære lidt om histamin.
Histamin er et signalstof, der dannes i kroppen. Hvis du er pollenallergiker, og du går forbi en nyslået græsplæne, reagerer immuncellerne ved at starte en inflammatorisk respons, hvor blandt andet histamin frigives. Når det sker, binder histaminet sig til kroppens såkaldte h1-receptorer, og når det sker, sættes der gang i en hel masse processer i cellerne, som blandt andet gør, at din næse begynder at løbe, og øjnene begynder at klø. Det er altså reaktionen, der sker, når histamin frigives i kroppen og binder sig til receptorerne, som skaber de allergiske reaktioner, du oplever.
Så langt, så godt. Antihistaminer er, som ordet antyder, et præparat, som går ind og blokerer histaminreceptorerne, så histaminet ikke kan binde sig til h1-receptorerne, når det frigives i kroppen. Det gør, at de allergiske reaktioner udebliver.
Der findes to kategorier af antihistaminer: de sløvende og de ikke-sløvende. De sløvende præparater kan give stærkere bivirkninger i form af døsighed og mundtørhed, men også de ikke-sløvende udgaver kan have en døsende virkning på nogle brugere. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på antihistamin. Derfor er det altid godt at afprøve antihistamin-præparater i samarbejde med din læge, også selvom de kan købes i håndkøb. Sådan er du sikker på, at du finder frem til den behandling, der passer til netop dig.
Antihistaminer bruges særligt til at lindre høfeber, men kan også bruges ved nældefeber.
Hvis du har nogle af symptomerne, er det en god idé at opsøge din egen læge, så I sammen kan finde ud af, hvad dine gener skyldes, og hvordan de bedst behandles.
Vigtigt!
Kontakt altid din læge, hvis du er gravid – også selvom du ved, at dine symptomer skyldes høfeber eller anden allergi. På den måde kan I sammen finde den medicinske løsning, der er at foretrække for dig og dit barn.
Sådan virker det
Forestil dig en god, gammeldags stoleleg, hvor det handler om at komme først til stolene, når musikken stopper. Det er lidt det samme princip, der gør sig gældende, når antihistaminet virker.
Antihistamin virker nemlig ved at sætte sig på h1-receptorerne i kroppen før histaminet, og dermed er histaminet og de allergiske reaktioner, der følger med, dømt ude.
Det er også derfor, antihistaminer virker særligt godt, hvis du tager dem, inden du får en allergisk reaktion. Men frygt ej – hvis øjnene er begyndt at klø, er antihistamin-præparaterne heldigvis stærke nok til at fjerne histaminet fra nogle af receptorerne. Hvis vi overfører det til stolelegsmetaforen, betyder det altså, at antihistamin skubber histamin væk fra nogle af stolene (receptorerne) og tager dets plads. Derfor vil du stadig opleve, at din allergiske reaktion bliver markant lindret.
Antihistamin kan købes i håndkøb og i form af tabletter, kapsler, næsespray og øjendråber. Hvis du oplever, at symptomerne viser sig lokalt, eksempelvis som kløe i øjnene eller en løbende næse, kan det være en god idé at bruge enten næsespray eller øjendråberne, så du begrænser din brug af medicin til de relevante områder. Hvis du oplever en bred vifte af symptomer, eller hvis dine symptomer er kløe på kroppen, eksempelvis i forbindelse med nældefeber, vil tabletter eller kapsler være mere passende.
Nogle præparater virker i 24 timer, andre virker i 8-12 timer. Inden du bruger dit valgte præparat, læs da altid på pakningen. Så er du sikker på, at du bruger den korrekte dosis, og du ved, hvor længe du kan forvente, at medicinen virker.
NB! læs altid grundigt om håndkøbsmedicin og dets bivirkninger, inden du tager det i brug. Er du i tvivl om dine symptomer, og hvad der kan lindre dem, så spørg altid din læge til råds forinden.
Hvis dit barn har symptomer
Spørg altid din læge til råds, når det handler om medicin til dit barn – og læs altid indlægssedlen grundigt før brug af håndkøbsmedicin.
Kilder:
Pro.medicin.dk - om antihistaminer
Pro.medicin.dk - om antihistaminer
Sundhed.dk/ – om nældefeber
Netdoktor.dk - om antihistaminer
Sundhedsstyrelsen