Jordemoderens babytjekliste
Siff Stephenson har sammensat en liste med de ting, som du skal sørge for at have klar, inden baby kommer til verden. Hen ad vejen vil der være mange andre ting, der både er nødvendige og rare at anskaffe. Men her er listen, hvor der kun er nævnt de ting, som du rent faktisk ikke kan undvære.
Stol på jer selv
Man kan sagtens købe sig fattig i ting til både baby og til mor. Men det vigtigste er faktisk at stole på jer selv. Så: Gravide, partnere, nybagte forældre. Stol på jer selv og lær jeres barn at kende. I ved bedst, hvad jeres barn har brug for. I er eksperter på jeres barn, og hvad I og baby har brug for.
Og husk så også, at I altid kan arve, bytte og genbruge. Her kommer min liste over de ting, der rent faktisk er nødvendige at have klar, inden baby kommer til verden.
Når baby skal pusles og bades
Puslepude eller puslested: Man kan godt have en puslepude stående et sted og så hive den frem, når den skal bruges. For nogle er det rart at have indrettet et fast sted, hvor man kan skifte baby, og for andre er det rart at kunne være fleksible. Men en puslepude er vigtig lige meget hvad. Der er nemlig kanter på en puslepude, som skaber sikkerhed. Husk dog, at man aldrig må lade en nyfødt ligge alene på en puslepude.
Engangsbleer: 1 til 2 pakker i størrelse nyfødt er nok til en opstart. Dem kan du købe flere af hen ad vejen. Der er også nogen, der ønsker at bruge stofbleer i stedet. Dem skal du have rigtig mange af i så fald.
Vaskefad: Du kan bruge en skål, plastikboks eller en decideret vaskeskål. Du skal bare have noget, hvor du kan have vand i til at vaske babys numse.
Vat: Jeg anbefaler at vaske med vat. Tag en tot vat, dyb den i vand, vrid den og vask så babys numse med det våde vat. Du kan bruge en stofble til at duppe tør med.
Skraldeposer til bleer: Smid den brugte ble i skraldeposen og så i skraldespanden. Nogen foretrækker at have en speciel skraldespand til bleen ved puslestedet, men ellers kan du også sagtens smide den i din udendørs skraldespand – den skal bare tømmes jævnligt.
Stofbleer som multitool: Jeg anbefaler at købe 10-20 styk som minimum. De er gode, når baby skal skiftes og tørres, bøvser, gylper, når du spilder, når baby spiser, men du har glemt hagesmækken eller når mælken løber eller sprøjter under amning. De holder resten af livet, og jeg kan love dig, at du finder altid funktioner til stofbleerne.
Babybadekar – nice to have: Det er rigtig rart at have et badekar til baby, men du kan også sagtens vaske baby i køkkenvasken den første tid. Babyer skal ikke særlig tit i bad, og de kan sagtens være i de fleste vaske. Babyer behøver kun bades én gang om ugen.
Hvor baby kan være
Barnevogn: Husk nu, at det ikke behøver at være noget fancy. Inden du anskaffer dig en barnevogn, er det en god idé at forholde sig til, om du kan lide at gå lange ture og måske ture i skoven, eller om du primært holder dig til byen og asfaltveje. Hvis du er til skovture, så skal du gå efter en, der ikke så let punktere. Hvis du er et storbymenneske, så kan du godt bruge en trehjulet. Du skal også forholde dig til, om du vil have en barnevogn, som baby kan bruge i lang tid, eller om den måske skal skiftes ud på grund af babys voksende liggemål. Mange børn sover middagslur i barnevognen op til 2,5 – 3-årsalderen.
Lift til barnevogn: Liften er til dels for de voksnes skyld, da det vil gøre det lettere at løfte jeres sovende baby op af barnevognen. Men det er også for babys skyld. Nyfødte babyer kommer inde fra livmoderen, hvor de er vant til at være pakket godt ind. Derfor vil baby opleve det som trygt at komme ud og ligge i lidt plads og mærke sine egne grænser. Små steder er trygge steder.
Babynest – nice to have: Babynesten er populær, og det kan jeg godt forstå. Men det er kun nice to have. Hvis du ikke har en babynest, kan du i stedet folde et tæppe i en pølse og lave din egen babynest.
Autostol: For nogen er det need til have, og for andre er det nice to have. Hvis du har bil, eller bare ofte kører i en bil, så er det selvfølgelig need til have. Ellers kan man også låne en autostol.
Vikle eller slynge – nice to have: Baby kommer inde fra maven, hvor baby har lyttet til mors hjerte. Så derfor er det rigtig trygt at være inde mod mors krop. Det bedste er hud mod hud, men det kan ikke lade sig gøre hele tiden. Det næstbedste er derfor en slynge eller vikle. Det gør baby tryg. Du kan selvfølgelig godt klare dig uden, men det er et godt redskab at have. En slynge eller vikle er også både godt og hyggeligt for partneren og bonding mellem baby og far/medforælder.
Siff svarer på, hvad der er godt at gøre klar i hjemmet til baby:
Mad og sove
Babyalarm – nice to have: For nogen kan det være en tryghed at have en babyalarm, når baby sover. Det handler om at føle sig tryg som forældre, så hvis en babyalarm hjælper dig med at kunne tage en lur, når baby sover, så er en alarm en god idé.
Ammehjørne: Det er godt at finde et sted i jeres bolig, hvor du som mor kan sidde og amme godt – eller give flaske. Læs mere om ammehjørnet i artiklen om ammepuder lige her.
Ammekuffert til søskende: Det kan være en rigtig god idé at forberede en ammekuffert, hvis du har andre børn. På den måde har de noget at underholde sig med, når det er ammetid. Læs mere om ammekufferten i artiklen her.
Babydyne: 1 styk
Dynebetræk: 3-4 styks er en god idé. Baby kan godt gylpe en del, og det er derfor godt at have noget at skifte med.
D-vitamin: Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram dagligt, fra baby er 14 dage gammelt.
Tøj til baby
Husk at baby vokser hurtigt, så babys tøj når ikke at blive særlig slidt. Derfor kan det sagtens gå i arv til en anden baby. Ofte vokser en baby ud af en størrelse de første 1-2 måneder.
Det er rigtig smart at klæde baby på i lag på lag. Så kan du altid tage af og på. Du finder ud af, om din baby har den rigtige temperatur ved at mærke i nakken. Hvis baby er fugtig i nakken, så har den det for varmt. Hvis baby er kold i nakken, så er det for koldt.
Det skal du bruge
Bodystockings: 10 styk er godt at starte med. Køb kortærmet eller langærmet alt efter årstiden.
Sparkedragt: 6 styk.
Natdragt: 3 styk.
Varm trøje: 1-2 styk. Gå gerne efter noget, hvor du kan åbne foran. Baby er ikke så vild med at få noget over hovedet.
Bukser: 4-6 styk.
Bluser: 4-6 styk.
Strømper: 6 styk. Baby kan sagtens have de samme strømper på flere dage.
Bomuldshue: 1 styk. Nyfødte babyer mister mest varme fra hovedet. Tag den på baby, hvis det blæser eller ikke lige er en varm sommerdag.
Hvis du får et vinterbarn
Uldheldragt: 1 styk. Det er en god idé med noget varmt overtøj, hvis du skal køre bil med baby eller baby skal være ude.
Uldhue: 1 styk.
Uldbodystockings: 10 styk uld til at starte med. Hvis du får en lille vinterbaby, så behøver du kun bodystockings i uld.
Ammeindlæg i uld: Hvis du føder en lille vinterbaby, så skal du også have ammeindlæg i uld til at bruge ovenpå ammeindlægget.
Pusletasken
Du skal selvfølgelig også have en pusletaske klar, inden baby kommer til verden. Vi har lavet en guide til dig, som du kan læse lige her: Sådan pakker du pusletasken.
Til moren
Det er ikke kun til baby, at man skal have en del ting klar til den første tid. Det er også vigtigt at huske på, at du som mor, skal have nogle ting klar. Det har vi lavet en lille liste over her. Det er kun de allervigtigste ting, så du finder måske undervejs ud af, at du har brug for flere ting.
Det skal være klar til mor
BH uden bøjle: Den sidste tid op til fødslen og i de første dage efter fødslen, er et rart at have en blød, behagelig bh uden bøjler på.
Natbind: Du skal have nogle store bind klar, da du helt sikkert vil opleve at bløde en del.
Bløde trusser: Køb dig nogle store, behagelige trusser, der både kan rumme det store bind, men også gravidmaven, som stadig vil være stor den første tid.
Gamle håndklæder eller vådliggerlagen: Det er rigtig godt at have noget, du kan ligger under dig selv, når du skal sove efter fødslen. Det er både fordi, du godt kan bløde igennem den første tid efter fødslen eller mælken kan løbe ud.
Ammeindlæg: Du skal have ammeindlæg klar – det kan være engangsammeindlæg. De suger den mælk, som man ofte lækker, når mælken løber til på 4. dagen. Hvis du føder en lille vinterbaby, så skal du også have uldindlæg til at bruge ovenpå ammeindlægget.
Amme-bh: Køb først amme-bh’er efter 4. dagen efter fødslen. Du kan ikke vide, hvilken størrelse bryster, du får. Men måske orker du ikke lige at tage ud og shoppe efter amme-bh’er på 4. dagen – så kan du sagtens vente længere tid end 4. dagen.
Behageligt tøj: Læg dit mest behagelige tøj frem til tiden lige efter fødslen. Det skal være noget, hvor du nemt kan komme til brysterne. På 5. dagen kan du godt være noget ekstra sensitiv. Det kalder man blues dage. Her er det også rart at være pakket godt ind og rart tøj.
Skylleflaske: Det kan svie en del, når du tisser, efter fødslen på grund af rifter og bristninger. Fyld skylleflasken med lunkent vand. Mens du tisser, skylder du vandet ned over skridtet. På den måde bliver tisset fortyndet og det svier mindre.
Siff svarer på, hvor længe man bløder efter fødsel:
Når I får gæster i den første tid
Der er sikkert en del, der gerne vil komme og sige hej til båd baby og jer som familie. Men I skal huske at sætte grænser. Derfor kan det være en god idé at forberede både jer selv (hvis I er to) og jeres nærmeste på den første tid med baby.
Den første tid handler nemlig om at lære baby at kende, og det er helt normalt, at det kan tage op til en måned at få amningen til at fungere. Der er nybagt-mor hormoner, der suser rundt i kroppen, og det hele er nyt. Så I skal have plads og ro. Derfor jeg en lille huskeliste til jer og jeres gæster, når det handler om besøg den første tid.
Informer på forhånd: Det er vigtigt at lære sit barn at kende, og derfor skal der være ro til mor, baby og jeres nye familie. Ro betyder for langt de fleste, at der skal være færrest mulige gæster. Derfor kan det være en god idé at informere de mulige besøgende på forhånd, hvad jeres ønsker og regler for besøg er. Skriv gerne en sms til de pårørende før fødslen – så kan I altid henvise til sms’en, hvis nogen er uforstående overfor, at I altså lige har brug for lidt mere ro omkring jer, og derfor gerne vil vente med besøg.
Varighed af besøg: Et barselsbesøg skal helst ikke vare mere end en halv time. Sig derfor til jeres pårørende, at et barselsbesøg hos jer kun varer et kvarter her i starten. Så ender det sikkert på en halv times tid, fordi baby lige skal kysses farvel et par gange. Grunden til, at det er godt at have aftalt et kort besøg fra starten, er, at man som mor har svært ved at mærke sine grænser, fordi hormonerne suser rundt. Du mærker dem nok først, når de er overskredet. Så er det bedre at være på den sikre side og holde besøget kort i starten.
Du må altid aflyse: I må gerne aflyse – også 10 minutter før. Det er altid barnet, familien og søskende, der kommer før gæsterne.
Hils på søskende først: Hvis der er ældre søskende til den lille nye baby, så må gæsterne gerne sørge for at hilse på søskende først og måske have en lille gave med. Baby er ligeglad med besøg, men det er godt at give de andre søskende lidt opmærksomhed. Lad også gerne søskende vise baby frem. Det vil inkludere dem i besøget.
Baby skal helst ikke gå fra arm til arm: Mange vil rigtig gerne holde baby, men det er faktisk ikke barnets tarv. En nyfødt bliver superlet overstimuleret. Når baby bliver overstimuleret, så sover baby, så måske virker det som om, at baby fint kan klare alle indtrykkene. Men faktisk kan det føre til, at baby senere vil reagere med gråd. Så undgå gerne, at baby går fra arm til arm hos alle gæsterne.
Opvartning: I skal ikke varte jeres gæster op, og I må gerne sidde i nattøj og uglet hår. Hvis jeres gæster er rigtig søde og betænksomme, sørger de måske selv for at have en lille snack med eller en ret til fryseren til den lille nye familie.
Jeg ønsker jer en tryg og rolig opstart på jeres nye liv som forældre til jeres nye guldklump. Det er en ganske særlig tid! Husk at række ud efter hjælp og støtte, hvis I har brug for det. Det er altid i orden.
Om eksperten
Siff Stephenson er privatpraktiserende jordemoder i egen klinik, Hjertejordemoderen i Aarhus. Hun har 11 års erfaring som jordemoder, og har en bred række tilbud til både kvinder og partnere i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring graviditet, fødsel, forældreskabet samt fertilitet.
Du kan læse mere om Siff på hjertejordemoderen.dk