Din sundhed

D-vitaminmangel: Det skal du vide

Det er næppe nogen hemmelighed, at det i vinterhalvåret er lidt sparsomt med solskinstimerne på disse breddegrader. Det kan være godt at være opmærksom på, fordi vi primært optager D-vitamin gennem solens stråler. Men hvor almindeligt er D-vitaminmangel egentlig, og hvad sker der i kroppen, hvis man mangler solens vitamin? Læs med her, og bliv klogere.

Langt de fleste vitaminer og mineraler kan vi spise os til gennem en sund og varieret kost, men her er D-vitamin en smule anderledes end de andre. For selvom der er D-vitamin i flere forskellige madvarer, foregår langt størstedelen af vores optag af vitaminet gennem solens stråler. Det betyder selvfølgelig også, at vi optager mindre D-vitamin, når solen ikke er fremme.

​​​​​​​Derfor kan vi risikere at få for lidt D-vitamin om vinteren fra naturlige kilder. Men hvordan føles D-vitaminmangel, hvor almindeligt er det – og hvad kan man gøre ved det? I denne artikel får du svar på det hele.

Hvad er symptomerne på D-vitaminmangel?

Symptomerne på D-vitaminmangel kan se ud på mange forskellige måder. Mange oplever træthed og udmattelse i hverdagen, eventuelt efterfulgt af ømhed eller smertende muskler. Det kan vise sig ved, at det bliver besværligt at bruge trapper eller rejse sig fra en stol, man er kommet lidt for godt ned i. Nogle kan også opleve tristhed, negative tanker eller følelsen af magtesløshed. Det er dog symptomer, der gerne skulle gå væk igen, når D-vitaminniveauet stabiliserer sig.*

Mange af symptomerne på D-vitaminmangel er altså ret almindelige gener, som man kan opleve af alle mulige grunde; også grunde, der intet har med D-vitamin at gøre. Det betyder også, at det kan være en ret svær tilstand at opdage; netop fordi symptomerne oftest kunne minde om meget andet.

​​​​​​​Mærker du nogle af ovennævnte symptomer, og har du mistanke om D-vitaminmangel, bør du bestille en tid hos din læge.

* Kilde: Sundhed.dk

Hvad er sundhedsstyrelsens anbefalinger?


De generelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen lyder:


Tilskud på 10 µg D-vitamin hele året til:

  • Børn i alderen 0-4 år
  • Gravide og kvinder, der ammer
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne, som bærer tildækkende påklædning om sommeren
  • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys


Tilskud på 20 µg D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium hele året til:

  • Personer over 70 år
  • Beboere på plejecentre
  • Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder


Tilskud på 5-10 µg D-vitamin fra oktober til april til:

  • Børn over 4 år
  • Alle øvrige voksne

​​​

Hvad er konsekvenserne af D-vitaminmangel?

Èn ting er de umiddelbare symptomer, man vil opleve, hvis man mangler D-vitamin; noget andet er de konsekvenser, som mangeltilstanden kan føre med sig over tid. Helt konkret klassificerer man mangel på D-vitamin i tre grupper:



* Let D-vitamin mangel

* Moderat D-vitamin-mangel

* Svær D-vitamin-mangel


Her i Danmark er svær D-vitaminmangel sjælden, men til gengæld er let til moderat D-vitaminmangel relativt hyppigt forekommende, særligt blandt specifikke befolkningsgrupper. Det er blandt andet ældre samt personer, der bor på plejehjem. Desuden ses D-vitaminmangel i Danmark hos 20% af den gruppe, der ikke tager et tilskud med D-vitamin i vintermånederne.

Selv let til moderat mangel på D-vitamin kan over længere tid føre til øget risiko for knogleskørhed eller osteomalaci, som er en lidelse, der giver smerter og svaghed i musklerne; særligt i bækkenet.*

* Kilde: Sundhed.dk

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som dannes gennem huden, når solen skinner på den, eller optages i kroppen gennem mad. D-vitamin bidrager til et normalt niveau af calcium i blodet, immunsystemets normale funktion og til at vedligeholde en normal muskelfunktion. D-vitamin spiller også en rolle i celledelingsprocesser og er med til at vedligeholde normale knogler og tænder.

Årsager til D-vitaminmangel

Den allermest almindelige grund til D-vitaminmangel er i al simpelhed mangel på soleksponering. Der kan f.eks. ske, fordi dagen om vinteren er så kort eller mørk, at det bliver svært at få nok sollys, det kan være, du går tildækket eller bare ikke kommer så meget udendørs.

For at forebygge D-vitaminmangel er det derfor godt at tænke over at komme ud i solen, når den er fremme. En halv times sol to til tre gange ugentligt er nok til at dække vores behov for D-vitamin i sommerhalvåret. Om vinteren anbefaler Sundhedsstyrelsen et kosttilskud, som hjælper med at dække behovet for D-vitamin, når nu solen ikke bidrager med en tilstrækkelig mængde.*

* Kilde: Sundhed.dk


Husk, at du altid skal tage solcreme på, når du går ud i solen. Det beskytter mod solens UV-stråling, og du får stadig rigeligt med D-vitamin, selvom du bruger SPF.

Hvem er i risikozonen for D-vitaminmangel?

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger til et kosttilskud med D-vitamin i vintertiden gælder alle danskere. Der er dog specifikke befolkningsgrupper, der er særligt i risikozonen for D-vitaminmangel. Hører du til en af disse grupper, kan det være en god idé at være særligt opmærksom på dine kilder til D-vitamin.


Det gælder for ældre og beboere på plejehjem, men også for dig, der af den ene eller anden grund ikke kommer ret meget ud i solen uanset alder. Har du mørk hud, eller hvis du bærer meget dækkende tøj, som gør, at din hud ikke eksponeres for solen, bør du også være opmærksom på dit optag af solvitaminet.

Hører du til en af de ovennævnte grupper, gælder også særlige anbefalinger til kosttilskud med D-vitamin til dig. De konkrete anbefalinger kan du læse om længere oppe i artiklen.

Om eksperten

Ívar Dagsson er autoriseret osteopat og fysioterapeut. Han er ejer og stifter af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer af problemstillinger, men har et særligt stort fokus på  fordøjelsesprobemer, irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré, refluks, oppustethed m.m.  

Aarhus Osteopati er en landsdækkende osteopati-kæde, der beskæftiger sig med behandling af lidelser i hele kroppen. Osteopati er en autoriseret behandlingsform, som bygger på en 4-årig overbygning til uddannelsen i fysioterapi, kiropraktik eller medicin.

Du kan læse mere om ìvar Dagsson på aarhusosteopati.dk.



Besøg Aarhus Osteopati lige her, hvis du vil lære mere om, hvad osteopati kan gøre for dig.  

Relaterede artikler

Bliv klogere på D-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på D-vitamin

Af ìvar Dagsson, osteopat

D-vitamin – også kendt som D3 eller solvitaminet – er essentielt for flere af kroppens funktioner. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale tænder og knogler, men vidste du, at solskinsvitaminet også spiller en rolle for immunsystemets normale funktion og i celledelingsprocessen? Læs med her, og bliv klogere på D-vitamin.

Læs Mere
Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Din sundhed

Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Af Matas

Fiskeolie er fedtstoffer, du finder i en lang række fede fisk. Det er rigt på bl.a. de sunde omega-3 fedtsyrer, som er helt essentielle for kroppens vitale funktioner. I denne artikel kan du læse mere om fiskeolie, dets funktion i kroppen – og få svar på, hvorfor disse flerumættede fedtsyrer er så vigtige for kroppen.

Læs Mere
Alt, der er værd at vide om calcium

Vi guider

Alt, der er værd at vide om calcium

Af Matas

Calcium - eller kalk - er et af de mest almindelige mineraler i kroppen. Det er det mineral, som kroppen indeholder mest af. Vi guider her til mineralet og dets mange vigtige funktioner.

Læs Mere
Farmakonomen guider: Bliv klogere på C-vitamin

Vi guider

Farmakonomen guider: Bliv klogere på C-vitamin

Af Alice Vad

C-vitamin er en populær ingrediens i hudpleje, og det er der mange gode grunde til. I denne artikel dykker vi ned i, hvad C-vitamin er, hvad ingrediensen kan, og hvordan man bedst bruger den i sin rutine.

Læs Mere