Den store guide til kosttilskud
Har du svært ved at finde rundt i junglen af kosttilskud og hvilke, der passer bedst ind i din hverdag? Så er det måske i artiklen her, at du får svarene på alle dine spørgsmål. Vi har nemlig dykket ned i nogle af de mest populære kosttilskud, og kommer herudover ind på produktanbefalinger til diverse kategorier indenfor kosttilskud. Kom et skridt tættere på dit næste kosttilskud og læs med her!
Kollagen
Hvad er kollagen?
Kollagen er et af kroppens proteiner, der har stor betydning for både hud, sener og knogler. Kollagen dannes i kroppen af aminosyrer, og findes i både hud, sener, tænder, knogler, brusk og bindevæv. For at kunne danne kollagen bruger kroppen C-vitamin. Derfor er C-vitaminet tit tilsat til de forskellige kollagen tilskud.
Kollagen bidrager til hudens fasthed, spændstighed samt normal funktion af muskler, brusk, sener og knogle. Med alderen falder vores naturlige produktion af kollagen. Faldet sker som regel ved 30-årsalderen.
Kollagen kosttilskud
Alle kollagen tilskud er i dag blevet spaltet (hydrolyseret), hvilket betyder, at kollagen molekylerne er nedbrudt, så vi bedre kan optage det og få virkning af det.
Hvor hurtigt virker kollagen kosttilskud?
Der er ikke noget entydigt svar på, hvor hurtigt man kan se en effekt af at tage kollagen kosttilskud, men ifølge et studie på kollagenet Verisol, kunne der ses en positiv effekt på dannelsen af elastin og fibrillin i huden på 100 kvinder efter 8 ugers brug. Derudover var hudrynker også reduceret. Man skal altså have tålmodighed, da resultaterne ikke kommer over natten*
Populære kollagen kosttilskud:
Fiskeolie
Hvem skal tage fiskeolie?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 gram fisk om ugen, herunder 200 gram fede fisk, såsom laks, makrel og sild. Særligt fede fisk er gode kilder til omega-3-fedtsyrer og vitamin D.* Hvis det skulle knibe med at få nok fisk i løbet af ugen, kan det være en fordel at supplere den daglige kost med et tilskud af fiskeolie for at få nok omega 3.
*Kilde: Ministerier for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Hvilken effekt har fiskeolie?
Fiskeolie indeholder en række fedtsyrer, men de vigtigste er DHA og EPA. Fiskeolie har en lang liste af gode egenskaber, herunder bidrager DHA til normal hjernefunktion samt et normalt syn ved et indtag på 250 mg DHA. Derudover bidrager DHA/EPA til normal hjertefunktion ved et indtag på 250 mg DHA/EPA.
Hvor meget fiskeolie må gravide få om dagen?
Der er ingen officielle anbefalinger i forhold til at tage fiskeolie under graviditet, man har dog gennem forskning set gavnlige effekter af fiskeolie under en graviditet. Den fælleseuropæiske sundhedsmyndighed har fundet belæg for, at det medvirker til normal udvikling af barnets hjerne og øjne, hvis den gravide indtager 250 g EPA/DHA og yderligere 200 mg DHA. Det anbefales at man ud fra et forsigtighedsprincip stopper med at tage fiskeolie et par uger før fødslen, da fiskeolie kan have en teoretisk blodfortyndende virkning*.
*KIlde: Sundhed.dk
Magnesium
Hvad er magnesium godt for?
Magnesium er et mineral, som har utroligt mange funktioner i kroppen. Magnesium bidrager til en masse livsnødvendige funktioner i kroppen, herunder til vedligeholdelse af normale tænder, knogler, muskelfunktion samt nervesystemets normale funktion.
Populære magnesium kosttilskud:
D-vitamin
Hvad er vitamin D?
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det optages bedst i forbindelse med et fedtholdigt måltid. Ydermere ophobes D-vitamin i kroppens fedtdepoter. Vi udskiller ikke det D-vitamin, vi ikke skal bruge, men ophober det. Derfor kan man faktisk godt få for meget D-vitamin. D vitamin findes også i mange forskellige fødevarer, herunder fede fisk, kød, æg og fede mælkeprodukter.
Hvad er D-vitamin godt for?
D-vitamin bidrager blandt andet til vedligeholdelse af normale knogler, tænder, muskelfunktion og normal optagelse af kalk. Derudover bidrager vitaminet også til normal funktion af immunforsvaret.
Årsager til mangel på vitamin-D
Der kan være forskellige årsager til, at man får for lidt D-vitamin. Mangel på D vitamin kan skyldes mangel på sollys enten pga. årstid eller tildækning. Det kan også være, at man ikke får nok D-vitamin gennem kosten.
Hvem skal tage D-vitamin?
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Når solens UVB-stråler rammer vores hud, dannes der D-vitamin i huden. I vinterhalvåret, fra oktober til april, er solen i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin, når man opholder sig i solen*. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen og fødevarestyrelsen et dagligt tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret til voksne*. Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har følgende anbefalinger omkring forebyggende tilskud af D-vitamin**:
5-10 µg D-vitamin fra oktober til april
10 µg D-vitamin dagligt fra oktober til april anbefales til:
- Børn over 4 år
- Voksne, som ikke tilhører nedenstående grupper
10 µg D-vitamin hele året
10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til:
- Børn 0-4 år (D-dråber)
- Gravide og kvinder, der ammer
- Børn og voksne med mørk hud
- Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
20 µg D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året
20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales hele året til:
- Personer over 70 år
- Beboere på plejecentre
- Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder
* Kilde: Sundhed.dk
** Kilde: Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen
Populære vitamin-D kosttilskud:
Multivitamin
Hvad gør multivitamin?
En multivitamin indeholder alle de nyttige vitaminer og mineraler, som kroppen kan have brug for. Sammensætningen er lavet til, hvis man ikke får en fyldestgørende kost, er småspisende eller på anden vis spiser efter en bestemt diæt. Husk dog, at kosttilskud aldrig bør træde i stedet for en varieret kost.
Hvorfor tage multivitamin?
Multivitamin kan sikre, at du får de vitaminer og mineraler, du har brug for. Der laves forskellige multivitaminer alt efter, hvor man er i livet. Derfor er det vigtigt, at man kigger på aldersbegrænsningerne på de forskellige produkter. For børn fra 3-11 år er der specielle børnevitamin-produkter, og fra 11+ kan de som regel skifte over til en voksen multivitamin.
Der kan være forskel på, hvor mange tabletter man skal tage, alt efter hvordan multivitaminen er sat sammen. Følg altid anvisningerne på det pågældende produkt.
Populære multivitamin kosttilskud:
Vitaminer til håret
Vitaminer til hår, hud og negle
Der findes mange forskellige produkter med vitaminer til hår, hud og negle. Fælles for dem er, at de stort set alle indeholder en sammensætning af B-vitaminer, A-vitamin og mineraler såsom selen, kobber og zink.
Virker hårvitaminer?
Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes mirakelmidler til håret. Hvis du genetisk har tyndt og fint hår, får du altså ikke en løvemanke af at spise vitaminer til håret. Vitaminer, der bidrager til hårvækst, er udviklet til at bidrage til vedligeholdelse af et normalt hår, og der kan gå op til 3-6 måneder, før man kan se en forskel.
C-vitamin
Hvad er vitamin c godt for?
C-vitamin er en effektiv antioxidant, der blandt andet findes i hyben, koriander, persille, hybensaft, solbær, guavabær, rød og gul peberfrugt, citronskal og andre grøntsager. C-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion, optagelse af jern samt normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, hud, tænder og tandkød. Hvis man har stor mangel af C-vitamin, kan det resultere i skørbug, hvilket dog er sjældent i Danmark. Tilskud med C-vitamin er som oftest lavet på ascorbinsyre, som er syntetisk fremstillet.
Hvor meget vitamin c om dagen?
Det daglige referenceindtag for C-vitamin er på 80 mg. Dog indeholder mange enkeltstående tilskud dog mere. C-vitamin er vandopløseligt, og ifølge fødevarestyrelsen ligger grænsen på 670 mg.* Tabletterne kan både være almindelig eller depottabletter, som frigiver C vitaminet langsomt i løbet af dagen. Derudover kan de også være lavet som syreneutrale. Hvis de er lavet som syreneutrale, er tabletten overtrukket, så den ikke generer maven. Det kan være en fordel, hvis man i forvejen har en sart mave.