Din sundhed

Alt du skal vide om din forkølelse

Snue, hoste og stoppet næse. En helt klassisk forkølelse kan være svær at slippe udenom, når sæsonen skifter, eller hvis en i familien først er blevet smittet. Men hvad er en forkølelse egentlig, hvilke symptomer følger med – og hvad kan man selv gøre for at lindre dem? Her kan du læse alt, du har brug for at vide om din forkølelse.

For let påklædning til årstiden, en forkølet samlever eller sygdom i børnenes skole. En forkølelse er helt normal at rage til sig i ny og næ. Faktisk er det en af de allermest almindelige virusinfektioner derude, som næsten alle voksne danskere får 2-4 gange årligt – børn endnu oftere. Derfor kan du sikkert nikke genkendende til mange af de gængse symptomer: ondt i halsen, stoppet næse, hoste, let feber og tunghed i hovedet. En forkølelse er altså helt almindelig, og i langt de fleste tilfælde ufarlig – men det betyder bestemt ikke, at en forkølelsesinfektion ikke kan give gener, mens den står på. Læs med i denne artikel, hvor vi stiller skarpt på forkølelse – og så svarer vi på, om der er noget, man kan gøre ved den.

Hvad er en forkølelse?


Når du er forkølet, er du kort sagt ramt af virus. Det er ikke én specifik virus, der giver forkølelse, tværtimod er der rigtig mange forskellige former for vira, som kan give dig en forkølelse. Det er derfor, at du kan blive forkølet mange gange i løbet af dit liv.


For selvom man bliver immun over for den ene virus efter overstået forkølelse, er der desværre stadig flere hundrede andre typer af forkølelsesvira, du ikke har været smittet med – som du kan blive smittet af næste gang.


Forkølelsesvira – et såkaldt rhinovirus – angriber de øvre luftveje, altså næsen og svælget, hvorfor du typisk vil opleve gener i halsen og stoppet eller løbende næse, når du er forkølet. Smitte sker, når forkølede personer udskiller virus ved eksempelvis et host, et nys eller pudsning af næsen, og en anden person ’opsamler’ virus herfra. Det kan eksempelvis være via et dørhåndtag, et holdepunkt i metroen eller toget eller i det lokale supermarked. Fra du er blevet smittet med virus, til den faktiske forkølelse bryder ud, går der ca. 2-3 døgn.

Behandling af forkølelse


Selvom vi har kendt til forkølelser i mange år, findes der ingen pille, vaccine eller anden form for kur mod infektionen. Fordi en forkølelse kan komme fra så mange forskellige kilder, er det praktisk talt umuligt at vaccinere mod dem alle, og da det er en virusinfektion, kan heller ikke antibiotika hjælpe, da det kun har en effekt over for bakterier.


Men selvom en forkølelse ikke kan kureres, findes der råd, som kan lindre symptomerne. Eksempelvis kan det virke lindrende på en øm hals at spise en varm og krydret suppe eller drikke en kop the med honning. Desuden er det altid en god idé at klæde sig varmt på og huske halstørklædet. Døjer du med stoppet næse i en sådan grad, at du har svært ved at falde i søvn, sammentrækker næsedråber blodkarrene i næsen, hvilket gør det nemmere at trække vejret. Der findes sådanne produkter i håndkøb, der lemper gener fra forkølelse, men husk altid at læse indlægssedlen grundigt, når du køber håndkøbsmedicin – og er du i tvivl, bør du altid kontakte din læge, så du altid er sikker på at få den rette behandling til netop dig.


Selvom en forkølelse kan være generende, er den for langt de fleste mennesker ufarlig – og forsvinder i løbet af en uge eller to. Sørg for at få godt med hvile, mens du har symptomer, og bliv så meget hjemme som muligt, så du undgår at smitte andre med virussen.

Generelle gode råd, når du er forkølet

- Drik masser af væske – selvom din hals er øm, er det vigtigt, at du forbliver hydreret.

- Hvil dig, hvis du føler behov for det.

- Sov med hovedet højt; det har tendens til at løsne lidt op for den tilstoppede næse.

- Undgå at være for koldt klædt på. Risikoen for at blive syg øges faktisk også, hvis du fryser – særligt om fødderne.

Sådan ser en typisk forkølelse ud


Forkølelser kan være komme med mildere eller kraftigere symptomer, den kan vare længere eller kortere tid, nogle gange kan den bringe feber med sig – andre gange slipper du. Men selvom to forkølelser ikke behøver være helt identiske, er der alligevel et klart mønster i, hvordan en forkølelse forløber.


En forkølelse bryder typisk ud, 2-3 dage efter du er blevet smittet med virus, og de første symptomer viser sig i form af hovedpine, begyndende halsgener og måske en let feber de første par dage. Når feberen aftager, erstattes den ofte af stoppet næse med tyndt sekret, som du ofte føler behov for at pudse, og eventuelt hoste.


Når du er 3-4 dage inde i din forkølelse, vil symptomerne ofte toppe og derefter aftage. Typisk vil sekretet fra næsen, som først var tyndt og løbende, blive tykkere og gulligt, inden det til sidst forsvinder helt.


Oplever du stort ubehag, varer forkølelsen ved, eller er du i tvivl, om dine symptomer i virkeligheden er forkølelsessymptomer eller noget helt andet, bør du søge læge.

Kan man forebygge en forkølelse?

Det korte svar er nej – men du kan tage dig nogle forholdsregler, som minimerer din risiko for at blive forkølet så meget som muligt. Først og fremmest er det en god idé at klæde sig selv og sine fødder på til vejret og sørge for altid at have god håndhygiejne. Den største smitte foregår via indirekte kontakt med virus på overflader, og derfor er en håndsprit i tasken, grundig håndvask og aftørring af håndtag i hjemmet vigtige værn mod forkølelse og andre former for vira.


Hertil kommer, at du kan minimere risikoen for smitte ved at holde afstand til mennesker i din omgangskreds, som er smittede. Er din kollega mødt op på arbejde med en forkølelse, er det en god idé at rykke et par meter væk, og det samme gælder, hvis en i din husstand er blevet forkølet.


Forkølelse hos børn

Børn i alderen 6 måneder til 3 år er særligt i risikozonen for at blive forkølede. Hvis dit barn er blevet forkølet og samtidig døjer med feber eller er ekstraordinært mærkede af virussen, bør du kontakte din læge.


Her finder du medicinsk udstyr og håndkøbsmedicin til forkølelse.


Kilder:
Sundhed.dk – om forkølelse
Sundhed.dk – om halssmerter
Netdoktor.dk – om forkølelse

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Din sundhed

Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Af Matas

Fiskeolie er fedtstoffer, du finder i en lang række fede fisk. Det er rigt på bl.a. de sunde omega-3 fedtsyrer, som er helt essentielle for kroppens vitale funktioner. I denne artikel kan du læse mere om fiskeolie, dets funktion i kroppen – og få svar på, hvorfor disse flerumættede fedtsyrer er så vigtige for kroppen.

Læs Mere
Alt du skal vide om hoste med slim

Din sundhed

Alt du skal vide om hoste med slim

Af Matas

Det kan være rigtig irriterende at døje med hoste, specielt hvis det er noget, som fortsætter længe. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om hoste med slim, så du kan blive klogere på, hvad du kan gøre.

Læs Mere
Sådan kan du lindre tør hoste

Din sundhed

Sådan kan du lindre tør hoste

Af Matas

Det kan være meget ubehageligt at døje med en tør hoste. Specielt om natten kan det være et stort problem, når man hoster og ikke kan falde i søvn og måske holder hele matriklen vågen. Men der findes heldigvis råd for, hvad du kan gøre, for at lindre en tør hoste. Vi har samlet de bedste af dem her.

Læs Mere
Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Matas LIVE

Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Af Ida Hinchely Kyhn

Immunforsvaret er komplekst og enormt vigtigt for vores sundhed. Der florerer mange myter derude om, hvad man kan gøre for at booste det og hvilken effekt det kan have. I dag dykker vi ned i, hvad der rent faktisk har indflydelse på immunsystemet - og hvordan du kan vedligeholde dit eget.

Læs Mere
Bliv klogere på magnesium

Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Af Matas

Hvad er magnesium, og hvad er det for nogle funktioner, som magnesium hjælper med i kroppen? Læs med her, når vi svarer på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek