Din sundhed

Jordemoderens bedste råd mod graviditetskvalme

Kvalme under graviditeten er helt normalt, især i første trimester. Det kan være utrolig ubehageligt at være i, specielt når man ikke ved, hvor længe det kommer til at vare. I denne artikel kan du blive klogere på din kvalme, samt få jordemoder Siff Stephensons bedste råd til, hvordan du kan mildne din morgenkvalme og passe bedst på dig selv, imens det står på.

Du kan opleve at have kvalme under hele din graviditet, men de fleste har den mest intense kvalme i første trimester. Hvorfor du får kvalme, og hvad du kan gøre for at leve bedst med den, kan du blive klogere på lige her.

Hvorfor får man kvalme, når man er gravid?

Man kender ikke den fulde årsag til, at man får kvalme under graviditeten. Men man ved, der er en sammenhæng mellem en høj koncentration af graviditetshormon og kvalme. Så det er altså et godt tegn. Det betyder dog ikke, at man skal blive bekymret, hvis man ikke oplever at have så meget kvalme. Men de, der har meget kvalme, skal vide, at det er et godt tegn.

Det er vigtigt at understrege, at selvom kvalmen for nogle kan føles altoverskyggende og være meget invaliderende, så går kvalme under graviditeten ikke ud over barnet i din mave. ​​​​​​

Faktorer, der kan øge kvalmen

Stress, konflikter og pres kan være med til at øge mængden af kvalme. Er man fx meget presset på sit arbejde, har man en familiekonflikt eller andet, der fylder i det daglige, så kan det gøre kvalmen værre. Her er det bedste, man kan gøre, for at passe godt på sig selv, at tage ansvar for de ting, der fylder. Sig fra, hvis du har opgaver, der kræver mere, end du kan give, eller få trukket en grænse ved de konflikter, der fylder. Når du tager ansvar og får sagt fra overfor de ting, der går dig på, kan det give mere overskud, hvilket kan være med til at lette kvalmen.

Derudover er nogle mere tilbøjelige til at få kvalme end andre. Har man haft kvalme i en tidligere graviditet, har man større risiko for at få det igen. Er man normalt meget sensitiv overfor dufte, er der også større risiko for, at man kan opleve kvalme under graviditet. Det samme gælder, hvis man normalt har tendens til fx at blive køresyg.

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies
Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies

Hvornår oplever man kvalme under graviditeten?

Kvalme og opkastninger begynder oftest at vise sig i graviditetsuge 5-6 og er som regel værst i ugerne 8-12. For langt de flestes vedkommende er kvalmen forsvundet omkring uge 16. For andre stopper det først i starten af 3. trimester (svarende til uge 28). For de få bliver kvalmen ved hele graviditeten.

Det er meget normalt, at kvalme kommer og går i løbet af graviditeten. Nogle oplever det ikke i starten men kan blive ramt, når de nærmer sig terminsperioden (graviditetsuge 37+0 til 42+0). Her fylder barnet så meget, at mavesækken bliver presset, hvilket kan give kvalme.

Graviditetskvalme kaldes populært for ’morgenkvalme’, men den kan opstå på alle tider af døgnet. ​​​​​​​

Hvordan føles kvalme, når man er gravid?

Det er selvfølgelig forskelligt fra kvinde til kvinde og fra graviditet til graviditet. Men for mange kan det føles, som når man er køresyg eller døjer med madlede. Nogle oplever det, som når man har tømmermænd og dufter til mad, man bare slet ikke har lyst til.

Gode råd mod kvalme under graviditet

Der er ting, du kan gøre, som kan hjælpe med at mindske din kvalme.


  • Prioritér din tid og energi. Hvis du er helt underdrejet af kvalme, men stadig slæber dig afsted hver morgen på arbejde eller til familiearrangementer i weekenden, så kan det tricke mere kvalme. Lær at bruge ordet nej, selvom det kan være nemmere sagt end gjort. Du kan også prøve at holde øje med, om der en rytme i kvalmen – er der nogle tidspunkter, du har mere overskud end andre? Hvis ja, så planlæg din tid ud fra det.


  • Vær god ved dig selv. Mange gravide kan blive vrede på deres krop, og det gavner ikke noget. Din krop er ved at bygge et barn og beder dig drosle ned i en periode. Så sørg for at være god ved dig selv. Det kan fx være skønt at bestille tid til en graviditetsmassage hos en jordemoder (og ja, du må gerne kaste op hos en jordemoder, når du skal have massage).

  • Du kan prøve akupunktur eller zoneterapi. Hvis du tager til en jordemoder for behandling, kan du også få talt om, hvad der ellers rører sig hos dig. Det er en stor hjælp for mange.

  • Køresygearmbånd kan hjælpe.

  • Motion og bevægelse. Det er måske ikke det, du har allermest lyst til, hvis du er meget hårdt ramt. Men det at gå en lille tur udenfor og få frisk luft kan gøre underværker. Rækker energien ikke til en gåtur, så sæt dig i haven eller på trappestenen foran lejligheden og få lidt frisk luft.

  • Det kan hjælpe at børste tænder og få en frisk følelse i munden.

  • Tag noget behageligt og rart tøj på, og hyg om dig selv. Dit yndlingstøj kan give en følelse af at give dig selv et varmt knus.

  • Lav en klar og kærlig aftale med din partner om, at han/hun står for indkøb og madlavning, når du har kvalme. Lugten af mad, og det at skulle forholde sig til mad, kan tricke mere kvalme og opkastninger for nogle.

Er du pårørende til en kvalmeramt gravid, som har det svært? Så husk, at opbakning er vigtigt. Hjælp hende med at tage over på opgaver, der fylder for hende. Meld fra og sæt grænser på hendes vegne overfor familie og venner. Respektér, at kræfterne ikke rækker til meget lige nu. Det er den største kærlighedserklæring at blive mødt med respekt.

Hvilke fødevarer kan hjælpe mod graviditetskvalme?


  • Et godt tip er at have nogle snacks stående ved sengen, så man kan få lidt i maven, inden man står op. Det kan hjælpe mod kvalmen. Vælg gerne tørre snacks som mandler, knækbrød eller mariekiks. Du kan også få din partner til at riste et stykke toastbrød til dig.

  • Undgå fed og krydret mad, da det kan tricke kvalmen.

  • Mange har glæde af at spise kold mad eller drikke en smoothie. Du kan læse min opskrift på en god smoothie til formålet nedenfor.

  • Mange gravide kan godt lide at spise syrlig mad. Så kom gerne citron i din smoothie eller spis syrlige bolsjer.

  • Det er vigtigt at huske at få nok væske, så man ikke dehydrerer. Mange har glæde af noget med brus – som fx danskvand. Det kan også være danskvand med citron eller blandet op med din yndlingssaft.

  • Undgå at blive for sulten, da sult kan tricke kvalme. Det kan være en god idé at spise mange små snacks og måltider i løbet af dagen, hvis du ikke kan overskue store måltider med meget mad.

  • Tyggegummi og mintpastiller kan også være en hjælp.

Husk, at no size fits all. Så prøv dig frem, hvad der virker for dig. Nogle gange kan én slags fødevare være helt fantastisk den ene uge og slet ikke have samme effekt den næste. Så er det op på hesten igen, og prøv noget nyt! Husk også, at det er vigtigere, at du får spist noget, end hvad du spiser, når du er plaget af graviditetskvalme.

Jordemoderens opskrift på smoothie


En hel, økologisk citron for syrlighed. Brug gerne hele citronen med skal
En håndfuld spinat
En halv squash
Lidt frosne bær eller en banan for sødme
Et par dadler
En avodaco
Lidt frisk mynte
Lidt kikærter for ekstra protein
Tilsæt vand eller plantemælk (mandelmælk er fantastisk til smoothies) til konsistensen er, som du vil have den. Du kan også tilføje lidt Acido for ekstra syrlighed.


Et godt tip er at fryse avocado ned og bruge frossen spinat og frosne bær/banan. Det gør smoothien dejlig kølig. Ellers kan du blende lidt isterninger med.

Hvis du har rester til overs, kan du fryse det ned i ispinde-forme. Så har du en sund, lækker og nærende is, som kan være fantastisk, hvis man har brug for en kølig snack.

Hvilke psykiske udfordringer kan graviditetskvalme give? 


For nogle kan den vedvarende graviditetskvalme fylde så meget, at man kan blive virkelig nedtrykt af det. Det kan give anledning til en masse bekymringer, som ofte får frit spil, når overskuddet mangler.

Lige meget hvad det er, der tynger dig psykisk, så er det vigtigt, du tager ansvar for at passe på dig selv og dit mentale helbred. For det er en omvæltning, hvis du pludselig har det virkelig skidt hver eneste dag. Så er det ikke så mærkeligt, at det kan sætte gang i en negativ spiral af dårlige tanker. Men den negative spiral kan du selv gøre meget for at bryde.  

Et godt tip er at skrive en liste over de ting, der plejer at gøre dig glad. Hvad nærer dig og løfter din energi? Er det et fodbad, en bestemt TV-serie, noget musik, der plejer at gøre dig i godt humør? Hvordan plejer du at passe på dig selv, når du har været i svære perioder i dit liv. Skriv det ned, og brug det som inspiration til at få passet godt på dig selv.

Derudover kan det hjælpe at:

  • Lufte ud. Ligger man i sengen en kold vinterdag, så pak dig ind i en dyne og åben et vindue.
  • Få dagslys. Rækker energien ikke til at gå en tur, så sæt dig ved et åbent vindue og få lidt lys og luft.
  • Få adspredelse. Invitér en veninde over (eller få din partner til at gøre det, hvis du ikke selv kan overskue det). Hun kan bare komme forbi en time og flytte dit fokus lidt – det behøver ikke være mere end det. Men det kan være nok adspredelse til, at kvalmen fylder mindre for en stund
  • Bede om hjælp. Fra din partner, hvis du har én. Er du alene, så bed om hjælp fra familie og venner. Det er en styrke at bede om hjælp, når man har det svært.
  • Tale med din læge. Nogle gange er det en sygemelding, der skal til. Andre gange er det at åbne op overfor en anden nok til, at man får det bedre.

Og husk, det er en periode. Du skal nok få det godt igen, selvom det måske ikke føles sådan lige nu.

Hvad er hyperemesis gravidarum?

Hypermeris er, når man kaster så meget op, at man bliver regulært dehydreret. Det er 0,5-2% der oplever at få regulær Hypermeris. Det er kendetegnet ved, at man kaster rigtig meget op i løbet af dagen, man taber sig hurtigt og har væskemangel. Det er en tilstand, lægen diagnosticerer, og det er dermed ikke noget, man selv kan sige, man har uden lægens ord for det.

Hvornår bør man søge læge?

  • Hvis du har mistanke om, at du er ved at blive dehydreret. Hvis du tisser meget lidt og dit tis er mørkt, så er det en god idé at tage forbi egen læge. Dehydrering kan også vise sig ved, at man føler sig svimmel eller har ekstra tørre læber.
  • Hvis du kaster op mere end fem gange om dagen, eller hvis der er blod i dit opkast.
  • Hvis du har tabt dig mere end 3 kg på en uge.
  • Hvis kvalmen gør dig modløs, nedtrykt og grådlabil det meste af tiden. Så er det godt at tage en snak med lægen.
  • Hvis du kan mærke, kvalmen er så slem, at du ikke kan passe dit arbejde. Så kan lægen hjælpe med en fuldtids- eller deltidssygemelding.
  • Lyt altid til dig selv og din krop. Er der noget, der føles forkert for dig, så tag en snak med din læge.  

Om eksperten

Siff Stephenson er privatpraktiserende jordemoder i egen klinik, Hjertejordemoderen i Aarhus. Hun har 11 års erfaring som jordemoder, og har en bred række tilbud til både kvinder og partnere i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring graviditet, fødsel, forældreskabet samt fertilitet.​​​​​​​

Relaterede produkter:

Seaband Akupressurarmbånd 2 stk
2 stk
SeabandAkupressurarmbånd
147,95 kr.
Casall Oversized Zip Hoodie Evening Red L
Evening Red L
CasallOversized Zip Hoodie
899,95 kr.

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek