Alt du skal vide om hørfrøolie
I det gamle Grækenland og Rom var hørfrø en almindelig ingrediens i brød. Nu er den meget kendt som olie, og det er ikke undrende. Hørfrøolien har nemlig en hel række fordele, der strækker sig fra sit indhold af gode næringsstoffer til en lækker smagsgiver i køkkenet med sin nøddeagtige smag.
Hvad er hørfrøolie?
Hørfrøolie udvindes fra hørfrø og er et produkt med mange anvendelsesmuligheder og gavnlige egenskaber. Der findes forskellige varianter på markedet, som kan variere i udvindingsmetode, økologisk status og blanding med andre olier. Dine præferencer og formålet med olien bør guide dit valg af hørfrøolie.
Når du har valgt det specifikke produkt, anbefales det altid at du overholder anbefalede mængder pr. dag for olien.
Vidste du, at planten, Linum usitatissimum, både fremstiller hørfrøolie, linnedfiber og ikke mindst linoleum?
Fordele ved hørfrøolie?
Hørfrøolie har været kendt og brugt i mange år på grund af sine gavnlige egenskaber.
Hørfrøolie er rig på gode næringsstoffer, såsom proteiner, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Flere vælger hørfrøolie på grund af dens høje indhold af omega-3 fedtsyren, ALA, der også gør den til et populært alternativ til fiskeolie. ALA bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet ved et dagligt indtag på 2 g ALA. Til sammenligning er der i en spiseskefuld (14g) hørfrøolie, 7,5 gram ALA.
ALA er vegetabilsk omega-3, som kroppen omdanner til EPA og DHA, der er vigtige for mange af kroppens funktioner. Da kroppen kun kan omdanne små mængder af ALA, er det vigtigt ikke kun at indtage omega-3 fra vegetabilske kilder.
Du kan læse meget mere om omega-3 her!
Hørfrøolie i madlavning
Hørfrøolie har en mild nøddeagtig smag, der gør den velegnet til forskellige kulinariske formål. Den kan anvendes i madlavning, bagning og i smoothies. Nogle foretrækker at indtage olien ufortyndet, mens den også kan integreres på utallige andre måder i diverse retter og drikkevarer.
Psst! Prøv din hørfrøolie i dressinger, salater eller i smoothies.
Det skal du være opmærksom på
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man varierer indtaget af planteolier og at man er varsom med at spise hørfrøolie i større mængder. Overhold derfor altid produktets anbefalede anvisninger.
Hvis du ikke spiser fisk og derfor ønsker at indtage omega-3 fedtsyren, ALA, på anden måde, kan du også få det gennem rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø.*