Alt du skal vide om ingefær
For blot få år siden var der ikke mange af os, der talte om ingefær. Det hørte mest til i sushi og julekager. Men så skete der noget! Vi fik øjnene op for ingefær. Og nu findes der er et utal af produkter herunder kosttilskud, der indeholder ingefær, ligesom internettet svømmer over af ingefæropskrifter. I 2016 fik ingefær sågar sin helt egen (koge)bog, ‘Ingefær’, som ernæringsekspert Martin Kreutzer og madkunster Sandra Pugliese står bag.
Kosttilskud med ingefærKapsler og tabletter, der indeholder tørret ingefær, indeholder højere koncentrationer af de aktive plantestoffer, end hvis du spiser ingefær frisk. Ifølge Fødevarestyrelsen bør gravide og ammende dog styre uden om kosttilskud med ingefær |
Fiskeolie med ingefærDet her er altså en rigtig smart måde at slå to fluer med et smæk - med Matas Striber Fiskeolie med ingefær, får du både de gode egenskaber fra fiskeolie, der blandt andet bidrager til normal hjertefunktion, og du får samtidig et skud ingefær oven i. |
IngefærshotsDu kan også tage en smutvej til dit morgenshot, så du ikke behøver at lave det selv hver gang - HUMAN INgefærshot er et mildt, økologisk ingefærshot med granatæble og en afrundet smag. Kan du ikke få nok af ingefærs karakteristiske smag, kan du købe et økologisk ingefærshot tilsat chili - eller du kan prøve med pære og citron. Der findes masser af variationer, så der findes helt sikkert også én, du kan li'! |
IngefærpulverEr du vild med ingefær i din madlavning, men har du ikke lige en knold liggende i køleren? Så kan du købe ingefærpulver, så du nemt kan få ingefær i dine retter.
|
Ingefær som teMange synes ingefærsmagen er super lækker - og er du til de varme drikke, så kan du også få te med ingefær. En te med ingefær er dejligt krydret i smagen og varmer indefra. Du kan også lave ingefær-te selv ved at skære ingefær i skiver og koge det sammen med eksempelvis mynte og honning. Lad det simre i 15-20 minutter og si ingefær og mynteblade fra - og voilà, du har en hjemmelavet, lækker te, god til de kolde efterårsaftener! |
Ingefær i hudplejeDen gule rod har skønhedsbranchen også fået øjnene op for. Her bruger man den for at udnytte duften i produkter, der skal give en sensorisk oplevelse. |
Ingefær er faktisk ikke en rod
Ingefær er en knold, der gror på stængler under jorden, men ligesom kartoflen har den sine blade over jorden mod lyset. Ingefær er altså hverken en grøntsag, frugt eller en rod, som man måske kunne tro. På engelsk hedder ingefær ‘ginger’, og det giver god mening, da den er særlig kendt for sine gingeroler – mikroskopiske plantestoffer. Det latinske navn for ingefær, Zingiber officinale, lyder til gengæld flottere og mere respektindgydende end både den engelske og den danske betegnelse.
En gammel kending
Ingefær blev brugt i det asiatiske køkken allerede for 4-5.000 år siden. I Europa og Danmark har ingefær været en del af vores madlavning i mange hundrede år, men ifølge bogen ‘Ingefær’ er det kun 37 år siden, at ingefæren første gang blev genstand for forskning.
Ingefær kommer i mange former
Knolden kan snittes, rives, koges eller bruges frisk, og den findes i vidt forskellige varianter som tørret og stødt og syltet, i kapsler, på flaske og som krydderi. Du finder også ingefær i søde sager som slik og småkager. Ingefær er også det primære smagsstof i drikken ginger beer.
Skal ingefær skrælles?
Det er ikke farligt eller usundt at spise skrællen på ingefær, men der er ingen grund til det - det indeholder ikke nævneværdigt sunde næringsstoffer modsat for eksempel citrusfrugter og kartofler. Skræl gerne knolden med en skarp teske, så undgår du, at alt for meget af den sunde knold går til spilde. Bruger du skrællen, skal den vaskes grundigt.
Spis ingefær med måde
Det er sundt at spise lidt ingefær hver dag som en del af en varieret kost, men ligesom i mange andre tilfælde skal du ikke overdrive dit daglige indtag. Tilsæt et par centimeter frisk ingefær til din ret, eller drys den med tørret ingefær. Du kan også bruge stødt ingefær som krydderi, drikke et koncentreret shot hver morgen eller snuppe et kosttilskud hver dag. Du får den gode effekt fra ingefæren uanset dens form og konsistens, så det er mere et spørgsmål om smag og behag.
Tip! Opbevar din ingefærknold på køl, så holder den sig frisk i længere tid.
Nem opskrift på ingefærshots
Et lille glas ingefærekstrakt vækker smagsløgene til live.
Det skal du bruge til to portioner:
- 15-20 g ingefær15 g gurkemeje (skrællet)
- 2 økologiske citroner
- (brug æble, hvis shottet skal kradse lidt mindre i halsen)
- 1⁄2 tsk. ekstra jomfrukokosolie
- Evt. 4 tsk. koldslynget honning
- 2 kværn frisk sort peber
- 2 nip himalayasalt
Sådan gør du:
Skræl ingefæren, og kom den i en blender. Gør det samme med gurkemejen, men brug handsker, hvis du ikke ønsker at få gule hænder. Skyl og aftør citronerne, og riv den yderste gule skal fint ned i blenderen. Fjern den resterende skræl inkl. den hvide del, og kom kødet i blenderen. Kom også olie, honning, peber og salt i, og blend, til du har et cremet shot.
Tip! Er du ikke til ingefærens skarpe og friske smag, kan du mildne smagen ved at blande den i din i morgenjuice.
Kilde: Bogen ‘Ingefær. Shots, drikke salater & varme retter’ af Martin Kreutzer og Sandra Pugliese, Muusmann Forlag.
Ingefær til gravide
Fødevarestyrelsen fraråder kosttilskud med ingefær under graviditeten. Du kan dog godt spise ingefær i almindelig mængde i madlavningen, også når du er gravid.
Der bliver forsket i ingefær
Der er næsten ingen grænser for, hvad ingefær kan udrette for os, hvis du læser på nettet. Ingefær er nemlig en nøgleingrediens i både traditionelle kinesiske behandlingsformer og i den ayurvediske verden. Og der bliver forsket rigtig meget i ingefær, også i den vestlige verden. Hvis du søger på ingefær i PubMed, dukker der rigtig mange publicerede forskningsresultater op. Det er især de aktive stoffer gingeroler, shogaoler, paradoler og zingeron, som forskerne interesserer sig for.