7 tips til at skære ned på alkoholen
Kræften Bekæmpelse har derfor samlet syv tips og tricks, som måske kan hjælpe dig på vej, hvis du gerne vil skære lidt ned i genstandene. Men før du kan skære ned i genstandene, kan du med fordel danne dig et overblik over dine alkoholvaner. For når du kender dine vaner, er det nemlig nemmere at ændre dem. Prøv de næste par uger at føre dagbog over 1) hvor mange genstande du drikker, 2) hvilken type alkohol og 3) i hvilke situationer, som du drikker. Du kan fx bruge mobilen.
Tip #1 - Sluk tørsten i vand
Et godt tip er at slukke tørsten i vand, så du ikke drikker alkohol, fordi du er tørstig. Sørg også altid for at drikke vand i løbet aftenen, så kan det være, at du kan skære lidt ned på genstandene.
Tip #2 - Vælg det alkoholfrie alternativ
Der er efterhånden mange gode alkoholfrie alternativer, som kan fungere som et godt alternativ til alkohol. Prøv fx en alkoholfri øl. Der er efterhånden et stort udvalg i supermarkederne.
Tip #3 - Vælg den mindste størrelse
Du kan reducere dit alkoholindtag ved at være bevidst om at vælge fx den lille fadøl frem for den store og ikke gå efter ”happy hour” tilbud.
Tip #4 - Læg først øl og vin på køl samme dag, som de skal bruges
Når der er øl og vin på køl, er det fristende lige at snuppe en genstand til hverdagsmaden. Et tip er først at lægge øl/vin på køl samme dag, som de skal bruges. Så kan det være nemmere at skære ned på hverdagsforbruget.
Tip #5 - Saltholdige snacks gør dig tørstig
Chips og øl hører ofte sammen… Men saltholdige snacks gør også en tørstig, og man kan let komme til at drikke flere genstande. Så prøv at undgå at spise saltholdige snacks, når du drikker alkohol.
Tip #6: Planlæg ugens genstande
I starten af ugen kan du overveje, hvilke arrangementer ugen byder på og sætte en ’alkoholgrænse’ for hvert enkelt arrangement. Notér hvor mange genstande, du max ønsker at drikke per arrangement. Du kan også beslutte ikke at drikke i bestemte tidsrum, for eksempel undlade at drikke i hverdagene.
Tip #7 - Vælg alkohol med en lavere alkoholprocent.
Der findes både vin og øl med en lav alkoholprocent. Prøv dig frem og find dine favoritter, så kan du skære lidt ned på alkoholforbruget.
Held og lykke med at skære et par genstande fra. Hvis du nu alligevel drikker for meget i forhold til, hvad du har planlagt, skal du ikke give op. Start på en frisk næste dag. Det kan tage tid at ændre sine vaner.
Inspiration
Lyt til Kræftens Bekæmpelses podcast ’Sundhedsmissionen’ episode #4: ’Er alkohol skadeligt eller er der stadig plads til et godt glas rødvin?
Fakta om alkohol og kræft
- Hvert år får mindst 1.800 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til fem pct. af alle kræfttilfælde; otte pct. blandt mænd og tre pct. blandt kvinder.
- Alkohol har siden 1988 været på WHO´s liste over stoffer, der med sikkerhed er kræftfremkaldende.
- Alkohol øger risikoen for mindst syv kræftformer; kræft i mundhulen, svælget, struben, spiserøret, leveren, brystet, tyk- og endetarmen. Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, man indtager, og undersøgelser viser, at selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft.
- Det spiller ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus – risikoen for kræft er den samme.