Overgangsalderen og de gener, vi ikke taler nok om
Når det kommer til overgangsalderen og nogle af de udfordringer, den kan føre med sig, så er det ret forskelligt, hvad der bliver delt henover bordet til en parmiddag, i omklædningsrummet eller til venindeaftener. Hede- og svedeture, et par kilo her og der, samt et par rynker har de færreste problemer med at tale om. Men når det kommer til skedetørhed og manglende sexlyst, så er det ofte ikke emner, vi taler så højt om. Det laver vi om på i denne artikel.
De typiske tegn på overgangsalderen
De typiske tegn forbundet med overgangsalderen er hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Nogle oplever alle symptomerne, andre kun et enkelt, ligesom nogle døjer med det i årevis, fra de er i begyndelsen af 40’erne til langt op i 60’erne, mens andre kun mærker kortvarige gener.
Forandringer i underlivet
Underlivets slimhinder er påvirkede i overgangsalderen. Men der findes også andre problemer forbundet med de svage slimhinder. En del kvinder oplever inkontinens, som kan forekomme i perioder eller være et mere eller mindre kontinuerligt problem. Grin, fysiske anstrengelser, host og nys kan fremprovokere små uheld og give anledning til utryghed, bekymring og følelser af at miste kontrol over kroppen.
Årsagen til disse udfordringer er mangel på østrogen. I takt med at mængden af østrogen reduceres, vil blæremuskulaturen og bækkenbundsmuskulaturen bliver svagere, og væggene i skeden bliver tyndere. Hos nogle kvinder er disse forandringer mere omfattende end hos andre, eller forandringerne får større konsekvenser. Sammenlagt betyder de ændrede forhold i underlivet nedsat blærekontrol, mindre fugtighed i skeden og mindre modstandskraft overfor bakterier og infektioner. Læs mere om god intimpleje, når du er i overgangsalderen, på linket her.
Sexlivet - eller måske mangel på samme
Du oplever måske, at sex ikke er, hvad det har været. At miste lysten i en periode er helt almindeligt både for mænd og kvinder og måske især i denne fase af livet. Du kan miste lysten til sex, til flirt, til din partner og til dig selv. Og det kan være svært at leve med fraværet af intimitet midt i en livsfase, hvor dine hormoner det ene øjeblik er i balance og det næste i ubalance, så du måske netop har et stærkt behov for at mærke varme og nærhed.
Flere faktorer kan udløse ulysten. Dels de psykiske reaktioner på en tid og en krop i forandring, men også de fysiske udfordringer, som mange oplever for en kortere eller længere tid. Ømhed, tørhed og måske endda smerter i skeden påvirker naturligvis lysten. For manden kan der opstå perioder med udfordringer omkring rejsning og sædafgang, samt den nævnte manglende eller mindre sexlyst.
De fysiske årsager til, at man kan miste lysten
De hormonelle forandringer hos kvinder i overgangsalderen kan forstyrre et måske ellers dejligt sexliv. Den reducerede mængde af østrogen betyder, at slimhinden i skeden hos mange bliver tyndere og mere sårbar. Østrogenfaldet betyder også, at blodtilførslen til området bliver mindre, og derfor kan skeden blive mere tør.
Sarte og tørre slimhinder kan være med til at påvirke lysten til og glæden ved samleje og andre former for berøring. Når kroppen oplever smerte og ubehag, sender den advarselssignaler til hjernen, der som refleks skaber følelsesmæssig ulyst. Det er ikke kun psykisk, at de sarte eller tynde slimhinder hæmmer. De betyder også, at kvinden rent fysisk reagerer mindre og langsommere på stimulation. Slimhinden reagerer ikke længere lige så hurtigt ved at blive mere blodfyldt og producere smørelse.
De psykiske årsager til, at man kan miste lysten
For mange kvinder betyder ændringer i deres eget udseende meget for lysten til nærhed og berøring. Reaktionerne på at kroppen ændrer form er forskellig fra den ene kvinde til den anden, og mange beskriver, at de ikke synes, at kroppen slår til. For nogle kvinder hænger lysten sammen med, hvordan de har det med sig selv, deres liv og i kroppen. Del dine tanker og følelser med din partner. God kommunikation er en rigtig god måde at komme problemet til livs.
Hvad kan du selv gøre?
Spis bælgfrugter, lav knibeøvelser, ryg- og maveøvelser og dyrk sex, er den meget simplificerede gennemgang af, hvad du selv kan gøre for at styrke slimhinderne i underlivet.
Det virker ikke i morgen eller i næste uge, men i løbet af forholdsvis kort tid vil effekten eller gevinsten kunne mærkes.
- Du kan med fordel tænke bælgfrugter ind i din kost, da de indeholder planteøstrogener. De holder dig også mæt længe, så man undgår at blive hangry.
- Knibe-, ryg- og maveøvelser styrker musklerne i bækkenbunden, slimhinderne og sikrer en øget blodtilførsel til blandt andet kønsorganerne, der samtidigt vil styrke slimhinderne ved kønsorganerne.
- Dyrk sex! Måske du tænker, at det supplerende forslag om at dyrke sex er helt skudt forbi. Men det kan stimulere cellerne i skedevæggen til at danne mere smørelse. Jo hyppigere du er seksuelt aktiv, jo mere stimuleres cellerne. At være seksuelt aktiv er ikke kun at gennemføre et samleje. Du kan også med fordel bruge lidt glidecreme under sex - det kan være en stor hjælp.
Kilder:
Netdoktor.dk - Symptomer på overgangsalder
Netdoktor - Overgangsalder
Sundhed.dk - Klimateriet
Sundhed.dk - Seksuelle problemer i overgangsalderen