Søvneksperten guider til at forstå din REM-søvn
Måske har du hørt om REM-søvn før, men hvad betyder det egentligt? Og hvorfor er det så vigtigt, at du er i REM-søvn i løbet af natten? Vores søvnekspert, Laura Kanadel, guider i denne artikel til at forstå REM-søvn, som typisk er der, hvor vi drømmer.
Hvad er REM-søvn?
”REM-søvn står for ”Rapid Eye Movement” og karakteriseres ved hurtige bevægelser med øjnene. Der er øget aktivitet i hjernen, og det er her, vi drømmer. REM-søvnen er som sovende vågen, hvor du ved f.eks. dyb søvn er helt slået ud,” forklarer Laura.
I denne fase sker der to meget essentielle ting i hjernen. Vi lagrer info til vores hukommelse, hvilket betyder, at søvnen hjælper med at styrke minder og læring. Men REM er også vigtigt for vores følelser, da man mener, at søvnen hjælper med at balancere vores følelser. ”Der dog meget, vi ikke ved endnu. Nogen siger, at ved at drømme stabiliserer vi vores følelser. Måden, vi bearbejder dem på, er ved at genleve dem,” forklarer Laura.
Om natten kommer vi igennem fire søvnstadier. Helt let søvn (døs), let søvn, dyb søvn og til sidst REM-søvn, og sådan kører det i ring hele natten. Grafen nedenfor illustrerer, hvordan de forskellige faser er fordelt i løbet af natten, og hvordan faserne sker mange gange i løbet af natten.
Hør Laura forklare, hvad REM-søvn er:
Kendetegn ved REM-søvn
Øjenbevægelser: Hurtige øjenbevægelser under lukkede øjenlåg.
Øget hjerneaktivitet: Din hjerne er meget aktiv, og derfor kaldes denne tilstand også for at være sovende vågen.
Afslappede muskler: Alle dine muskler i kroppen er afslappede med undtagelse fra øjnene.
Drømme: Det er i dette stadie, at de fleste drømme sker. Det er også det, at de føles mest intense og levende.
Varighed: En voksen skal helst være i REM-søvn cirka 20-25 % af nattesøvnen, hvilket svarer til 90-100 minutter pr. nat.
Hvorfor er REM-søvn vigtig for vores sundhed?
”Vi antager, at REM søvnen er udviklet til at regulere os selv følelsesmæssigt og vores humør. Det er derfor, du har en oplevelse af, når du vågner tidligt, at du er i dårligt humør. Du skal have nok REM-søvn for at regulere dig selv følelsesmæssigt,” forklarer Laura.
Vi lagrer også hukommelsen og hjælper vores abstrakte tænkning. Hvis du vil være i stand til at løse problemer, så er det vigtigt, du får REM-søvn.
REM-søvn er vigtig i forhold til din søvn kvalitet, som er vigtig for din trivsel og mentale sundhed. Det kan godt være, at du sover mellem 7-9 timer, men hvis du ikke får REM-søvnen, så mangler du noget.
”Det kan sammenlignes med, at du sidder og spiser din frokost, men du får ikke noget vand. Så mangler du en essentiel del af din frokost. Det samme kan siges med REM-søvn i forhold til hele din søvnkvalitet,” forklarer Laura.
Hør Laura forklare, om REM eller dyb søvn er bedst:
Lauras fire bedste råd til at forbedre din REM-søvn:
Regelmæssig søvnrytme: Undgå ”social-jetlag” ved at gå i seng og stå op på de samme tidspunkter hver dag. Det gælder også i weekenden. Socialt jetlag betyder, at du måske kan være træt i flere dage efter, at du har været meget social og måske er kommet for sent i seng og sovet længere end normalt.
Undgå snooze-knappen: Den er fristende at trykke på, når vækkeuret ringer, men den er ikke god for din REM-søvn. Du skal vælge, om du vil være vågen eller sovende for at styrke dit søvnmønster.
Begræns alkohol og tung mad: Der er mange, der tænker, at et glas rødvin er godt for søvnen, men det er desværre ikke rigtigt. Det kan godt være, du falder i søvn hurtigt, men din søvnkvalitet vil være forringet. Det er heller ikke en god idé at spise alt for sent eller at spise for tung mad inden sengetid, da det vil belaste fordøjelsessystemet om natten. Drik i stedet noget naturligt urtete inden sengetid.
Et godt søvnmiljø: Gardiner, sovemasker til øjnene og ørepropper. Det er godt at sove i et mørkt rum eller lukke lyset ude. Derudover er det også godt at have den rigtige temperatur. Det kan hjælpe at have en dyne eller hovedpude, der kan regulere temperaturen.
REM-søvn kan bidrage til bedre humør og emotionel stabiletet, fordi REM-søvn regulerer vores følelser.
Tegn på REM-søvns mangel
Hyppige opvågninger: Hvis du vågner mange gange, kan det være et tegn på REM-søvns mangel. Særligt hvis du vågner midt om natten mellem klokken 2 og 4. Måske vågner du også meget i løbet af natten for at tisse? Så afbryder du din søvn.
Glemsomhed: Hvis du har svært ved at huske dine drømme, så kan det være, du ikke får nok REM-søvn. Men generelt, hvis du generelt oplever at være meget glemsom, så skal du måske være opmærksom på din REM-søvn.
Irritation og træthed: En følelse af udmattelse og nedsat tolerance overfor pressede situationer kan skyldes mangel på REM-søvn. Det er helt normalt at have følelsesmæssige udsving, men hvis du ikke kan håndtere dem, så er det mindre godt.
Nedsat kognitive evner: Har du svært ved at holde koncentrationen? Måske virker den e-mail, der normalt tager fem minutter at vende tilbage på, helt uoverskuelig.
Om eksperten
Laura Kanadel, MSc, er certificeret søvnvejleder samt stifter af The Sleep Institute i Rungsted Kyst, nord for København. Hun arbejder med søvnvejledning og træning af private klienter og virksomheder. Hun har bred erfaring indenfor søvnvejledning samt formidling af gode sundheds vaner. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring god søvn, god livsstil samt generel fysisk og mental sundhed, der understøtter en god nats søvn.
Du kan læse mere om Laura Kanadel og The Sleep Institute på www.thesleepinstitute.co