Hvorfor bør du bruge skintonic?
Der findes mange forskellige typer af skintonic. Fælles for dem alle er, at de fjerner den sidste snavs eller makeuprester fra ansigtet og samtidigt forbereder huden til din creme. Bliv klogere på de mange fordele ved en skintonic og hvilken en, der passer til netop din hudtype her.
Hvad er en skintonic?
Måske tilhører du en årgang, der husker en tid, hvor skintonic var en krads og sprittet størrelse, som skulle affedte huden fuldstændig og sørge for at fjerne de sidste sæbede rester fra dit renseprodukt. Huden føltes helt stram bagefter, indtil du fik den tilbage i ʻrette folder’ med hjælp fra din foretrukne dagcreme.
Det var dengang! I dag er skintonics (eller toners, som de også bliver kaldt) en meget mere integreret del af den hudplejende rutine, for selv om din skintonic stadigvæk har en rensende effekt, så handler det meget mere om at tilføre fugt.
Der kan selvfølgelig være stor forskel mellem forskellige mærker, men hvis du ved, hvad du skal kigge efter – og hvad du skal undgå – så vil din hud takke dig i længden.
En skintonic er typisk vandig i konsistensen, og bruges lige efter din ansigtsrens. Den indeholder forskellige ingredienser alt efter hvilken hudtype den skal passe til. Ofte vil der være antioxidanter og beroligende ingredienser som kamille i. Hvis den er til uren hud, vil du tit finde salicsylsyre i ingredienslisten.
Hvorfor bør du bruge en skintonic?
Der er flere gode grunde til at holde fast i eller begynde at bruge en skintonic. For det første er det en smart måde at neutralisere kalken fra huden, hvis du bor i et område med meget kalk i vandet.
Derudover er det også det trin, der fjerner de allersidste rester af en genstridig makeup eller bare almindelig snavs fra huden.
Og måske vigtigst af alt, så forbereder det din hud på cremen efterfølgende. Når huden er fugtet en smule af skintonic’en, vil cremen nemlig i endnu højere grad trænge ind i huden med fugt og pleje.
Hvordan bruger man en skintonic?
Hæld en smule ud på en vatrondel og før den blidt rundt i ansigtet fra næsen og ud. Er der meget snavs på vatrondellen, så gentag gerne med en ny vatrondel, så du er sikker på, at huden er helt ren, inden du går videre til næste trin i din hudpleje. Du kan også sagtens hælde lidt i hænderne og duppe direkte på ansigtet. Nogle skintonics kommer i en sprayflaske, så du kan give ansigtet et par hurtige pift.
Husk!
Smid altid dine brugte vatrondeller i skraldespanden og ikke i toilettet.
Er du usikker på rækkefølgen i din hudplejerutine, og hvornår du skal bruge din skintonic, så får du et lille overblik her: Rens – Skintonic – Eksfoliering – Serum – Fugtighedscreme. Det vil sige, du skal altid påføre din skintonic lige efter, du har skyllet dit renseprodukt af. Bagefter kan du gå direkte til din hudpleje med serum, hvis du bruger det, og din fugtighedscreme.
Et par gange om ugen (eller hver dag hvis din hud kan klare det) kan du supplere med et eksfolierende produkt efter rens og skintonic, som for eksempel et AHA-serum, der ikke skal skylles af.
5 gode skintonics til din hudtype og behov:
1 | Skintonic spray til de travleI en travl hverdag kan det være svært at finde tid til en udvidet hudplejerutine. Måske når du kun lige at rense makeuppen af og smøre lidt creme på? I så fald er en skintonic på spray det perfekte valg til dig, fordi du ikke behøver at fedte med vatrondeller eller fingre. Spray direkte i ansigtet 2-3 gange som et X og du er good to go. |
2 | Skintonic til urenheder med salicylsyreHar du brug for en skintonic, der renser porerne i dybden? Så gå efter en version med BHA, også kendt som salicsylsyre. Salicylsyre kan trænge ned i porerne og rense dem på helt unik vis. Prøv fx Ole Henriksen Balancing Oil Control skintonic eller Garnier Bio med salicsylsyre og økologiske ingredienser. |
3 | Den ekstra fugtgivendeEn mild og parfumefri skintonic til sensitiv hud. Pentylene glycol og provitamin B5 tilfører rigeligt med fugt og huden efterlades frisk, klar og gennemfugtet. |
4 | Klassikeren fra CliniqueDu kender sikkert Cliniques 3-trinssystem, der var en pioner inden for hudpleje. Mærket har nogle af de mest kende skintonics på markedet, så det er bare med at vælge en Clinique skintonic, der passer til dig. Har du tendens til at få bumser og hudorme, så tag et kig på Anti-Blemish versionen, og har du en mere tør og sensitiv hud så vælg Clarifying Lotion 1, der er den mildeste skintonic i serien. |
Sådan vælger du skintonic til din hudtype
Tør og sart hud: Gå især efter superfugtgivere som for eksempel glycerin og panthenol og ingredienser, der virker beskyttende og beroligende som antioxidanter, allantoin og aloe vera. Undgå altid parfume (og alkohol!)
Fedtet/uren hud: Vælg en plejende skintonic, som også er i stand til at absorbere overskydende talg, og som virker sammentrækkende på hudens porer, så grove porer minimeres. Kig efter ingredienser som niacinamid, antioxidanter og fugtgivende ingredienser, som alle hudtyper har godt af. Undgå så vidt muligt parfume og alkohol.
Til normal hud: Har du ingen specifikke udfordringer, bør du gå efter en skintonic tilsat aktive plejende og virksomme ingredienser (se ovenstående liste), der føles godt på din hud (det gælder naturligvis for alle hudtyper). Det kan også være, at du har specielle ønsker i forhold til økologi eller anti-pollution. Der findes en skintonic til alle hudtyper og behov hos Matas.
Kig efter disse gode ingredienser i din skintonic
De fleste skintonics er i dag vandbaserede – og det er en god ting. I modsætning til alkoholbaserede skintonics stripper de vandbaserede nemlig ikke huden for dens naturlige – og vigtige – fedtstoffer. De vandbaserede er dog kun rigtigt gavnlige, hvis de samtidig indeholder genopbyggende og fugtgivende ingredienser som for eksempel:
- Glycerin – bevarer hudens fugtbalance
- Allantoin – virker beroligende og modvirker hudirritation
- Panthenol (provitamin B5) – plejer, fugter og reparerer huden
- Hyaluronsyre – booster hudens fugtniveau og modvirker fugttab
- Antioxidanter – beskytter huden og dens naturlige barriere
- Niacinamid (vitamin B3) – reducerer det sebum, der giver bumser og forbedrer ujævn hudtone og synligheden af porer.
Psst! Har du sart og tør hud, så undgå så vidt muligt skintonics (og hudpleje generelt) med parfume.
Hvad er forskellen på en skintonic og en toner?
En skintonic kaldes ofte for en toner, så der er faktisk ingen forskel mellem de to ting.
Har dit favoritmærke ingen skintonic men en toner i stedet, kan du derfor roligt bruge den som beskrevet ovenfor.
Hvad er forskellen på en skintonic og en micellar water?
En micellar water består af vand, en vaskeaktiv ingrediens og en fedtalkohol. De bruges derfor til at rense huden som en makeupfjerner eller rens, og vil være trinnet før en skintonic.