Det kolde gys: Redaktionen tester vinterbadning
Jeg har altid været lidt af en frossenpind, der fik lilla læber i svømmeren som barn og helst bader på stranden under varme himmelstrøg. Derfor har tanken om at dyppe min krop i iskoldt vand altid ligget mig meget fjernt. Indtil nu.
Jeg har nemlig hørt, at vinterbadning kan være godt for både krop og sind. Som værende et menneske, der bekymrer sig meget og har en del tankemylder, vil jeg gerne teste, om det kan give en bedre kontakt til kroppen og mere ro på hovedet.
Måske du har det ligesom mig? Hæng på, så kan du høre mere om, hvordan mit lille, kolde eksperiment gik. Jeg kan afsløre så meget, at jeg er temmelig overrasket over, hvordan det endte.
Vinterbadning er en mentaløvelse
Inden jeg hoppede i havet for første gang, ringede jeg og tog en snak med læge Teit Mantoni, som også har forsket i kuldepåvirkning. Han fortalte mig, at det er lidt af en mentaløvelse at vinterbade. Forstået på den måde, at der skal overvindelse til for overhovedet at komme i. Og når man først er i vandet, så skal man øve sig i at have fuld fokus på vejrtrækningen.
’De første sekunder kan du føle, du ikke kan styre, hvordan du trækker vejret, hvis du ikke har vinterbadet før. Så brug gerne et par sekunder på at få styr på din vejrtrækning. Det giver en følelse af kropskontrol, og det er vigtigt. Det er dig, der er i kontrol, og ikke vandet der kontrollerer dig’, fortæller Teit Mantoni.
Det er lige præcis derfor, jeg gerne vil prøve at vinterbade. For som Teit fortæller mig, så kan det sammenlignes med meditationsøvelser. Bare en lidt ekstrem (og kold) form for meditationsøvelse. Jeg er spændt på, om jeg kan finde det overskud, når jeg først kommer i vandet.
'Mentalt er det rigtig godt indimellem at udsætte sig selv for noget, man er lidt bange for. Det vokser man af. Når man overkommer en frygt, som det fx er at dyppe sig i iskoldt vand, så frigør det lykkestoffer, fordi man klarede den.'
- Teit Mantoni
Hvad sker der i kroppen, når man vinterbader?
Ifølge Teit Mantoni er der akutte og langvarige effekter ved vinterbadning:
Den akutte effekt er, at det udløser det, man kalder ’Det Fysiologiske Kuldechokrespons’. Det betyder, at pulsen og blodtrykket stiger, og man begynder at hyperventilere. Blodkarrene trækker sig sammen for at beskytte varmen centralt i kroppen, så man kan holde varmen så længe som muligt. Der bliver også udløst en masse lykkehormoner. Det er de hormoner, der giver den umiddelbare glade, dejlige følelse, man kan opleve effekten af, når man kommer op ad vandet igen og får varmen. Så slapper blodkarrene af, og blodtryk og puls falder.
De mere langvarige effekter er, at man får trænet blodkarrene. De trækker sig sammen og udvider sig, hver gang man sænker kroppen i det kolde vand og efterfølgende kommer op og får varmen. Det giver en elasticitet i blodkarrene, som er sund for blodomløbet og generelt har en gavnlig effekt på kroppen.
Derudover er det bevist, at vinterbadning kan sænke stresshormoner. Det skyldes blandt andet alle de her lykkehormoner, der frigives, efter man har vinterbadet. Sammenholdet i at være en del af en vinterbadeklub, der bader sammen, skal man heller ikke kimse ad. Det kan man også få det rigtig godt af.
Følg med, når jeg springer ud som vaskeægte vinterbader:
Efter fire uger som vinterbader - her er, hvad jeg lærte:
Jeg må indrømme, jeg er positivt overrasket. De dage, hvor jeg mentalt har haft overskud og solen har skinnet, har det virkelig været fantastisk. Jeg føler, den fulde koncentration, vinterbadning kræver, slukker for tankerne et øjeblik. Bagefter bliver man overstrømmet med en lykkefølelse, som hænger ved længe for mig i hvert fald. Det er specielt en dejlig måde at starte sin dag på. Jeg er overordnet meget positivt overrasket over, hvor dejligt det har været at vinterbade!
Der har dog været dage, hvor jeg har haft lidt hovedpine eller ikke har været helt fit for fight. De dage har det ikke været en god oplevelse at vinterbade. Så jeg tror, læren af det er, at man skal vinterbade, når man kan mærke, overskuddet er der. Man skal ikke tvinge sig selv i, hvis man kan mærke, det ikke skal være i dag.
Du kan starte med at vinterbade hele vinteren. Det er det samme kuldechok, kroppen får, om vandet er 12 grader eller 0 grader.
Teit Mantonis 3 bedste tips til en grøn vinterbader
1. Hav altid nogen med dig, når du bader. Bad også gerne et sted, hvor du kan bunde og kan komme hurtigt op igen.
2. Planlæg forløbet, inden du går i gang. Sørg for, at du har pakket tasken med varmt tøj, badehåndklæde, badekåbe og tøfler, hvis du ikke har adgang til en sauna. Varm kaffe eller te på en termokande kan også være godt at have med. Det er nemlig vigtigt at få varmen hurtigt igen, efter du har været i vandet. Det er ikke ubehageligt at komme i vandet, men når kulden rammer bagefter, er det rart at være forberedt.
3. Forbered dig mentalt. Har man ikke prøvet at vinterbade før, kan man være bange for, at det gør ondt. Men forskning viser, at stikker du én arm i iskoldt vand, så gør det ondt. Sænker du hele kroppen i koldt vand, så gør det faktisk ikke ondt. Det er en god viden at have, når man skal bade første gang.
Den grønne vinterbaders FAQ:
Hvor ofte skal man vinterbade?
Der er ingen regler for, hvor ofte du skal vinterbade. Du kan vinterbade, når du har lyst.
Hvor længe skal man være i vandet, når man vinterbader?
I starten kan du sandsynligvis kun være i vandet i få sekunder. Og det er helt fint. De fleste vinterbadere er i vandet i højest 20-40 sekunder.
Hvor kold skal vandet være, før det kaldes vinterbadning?
Vandet skal være under 10 grader, før det kan kaldes vinterbadning.
Hvornår skal man undgå at vinterbade?
Hvis du har et ubehandlet forhøjet blodtryk eller hjerteproblemer, skal du spørge din læge til råds inden, du kaster dig ud i vinterbadning.
Er du forkølet, har feber eller føler dig utilpas, er det også en god idé at springe vinterbadningen over.
Hold dig også fra det kolde vand, hvis du er gravid.
Hvad skal man have med, når man vinterbader?
- Et stort, varmt badehåndklæde, så du kan blive hurtigt tør.
- Varme sokker eller bamsesko. Tæerne bliver hurtigt iskolde! Så hav noget med, der kan pakke dem godt ind og give varme, når du har været i vandet.
- Varmt tøj og undertøj.
- Varm hue.
- Badekåbe eller Dry Rope.
- Eventuelt noget varmt at drikke.
- En ven, der kan holde opsyn med dig. Gerne én, der har prøvet at vinterbade før.
Hvordan kan man opnå det kolde gys, hvis man ikke bor tæt på havet?
Som alternativ kan du prøve med kolde brusebade, hvis du ikke har mulighed for at komme ud til havet eller en sø. Det giver dog ikke helt den samme oplevelse, da det kun er dele af kroppen, der får det kolde vand på sig.
Et rigtig godt bud på et alternativ til vinterbadning i havet er et isbad. Det kan du have stående hjemme på altanen eller i haven, så du nemt kan hoppe i det kolde vand hele året rundt.
De 8 vinterbaderåd
Før du går i vandet:
1. Tjek badeforhold, og kend redningsudstyret. Du kan tjekke badeforhold på badevand.dk eller i app’en ’Badevand’.
2. Pas på is på trappe eller bro.
3. Sænk kroppen roligt ned i vandet. Spring aldrig på hovedet i.
4. Bad aldrig alene.
Når du er i vandet:
5. Træk vejret roligt. Hvis du hyperventilerer, kan du risikere at besvime i vandet.
6. Hold øje med hinanden. Giv signal til andre, hvis du får det dårligt i vandet.
7. Hold dig tæt ved trappe eller opgang.
8. Svøm aldrig under isen.
Kilde: badesikkerhed.dk