Din sundhed

Slip af med luft i maven - sådan gør du

Hvorfor får vi luft i maven, er det normalt, og hvordan slipper vi egentligt af med den generende luft i maven? Alt det kan du blive klogere på lige her, hvor Ivar Dagsson fra Aarhus Osteopati guider dig til at forstå, hvad der ligger bag gassen, der bringer både smertefulde-, akavede- og endda komiske øjeblikke. Vink farvel til oppustethed, og sig hej til en glad mave.

Vi kender alle til det. Indimellem føler vi os en smule oppustede, det trykker måske lidt nedadtil i maven, og knappen på cowboybukserne er ved at sprænge op, som var en popcorn på randen til at poppe i mikroen.. Og når vi så endelig giver slip på en lille vind, letter det så befriende, og vi tænker ikke yderligere over det. Sådan ser scenariet dog ikke ud for alle! For nogle er øget luft i maven en generende, daglig følgesvend, der fylder mere end den burde. Op mod 25% af danskerne lider af oppustethed. Heldigvis er hjælpen nær. Lige her stiller vi nemlig skarpt på, hvad du selv kan gøre for lindre luft i maven.

Hvad er luft i maven, og hvordan føles det?

Luft i maven er et naturligt fænomen, og alle mennesker har luft i maven. Gennemsnitligt giver luften i maven anledning til mellem fem og ti prutter om dagen hos en person.
Det er en hel naturlig del af fordøjelsesprocessen, og det tilmed ikke altid, du vil bemærke luft i maven. Det kan dog sagtens komme til udtryk som en trykkende, måske ligefrem smertefuld, fornemmelse i maven, særligt fra navlen og ned. Det kan også give en fast, oppustet- eller udspilet mave. Som udgangspunkt bør man dog opleve luft i maven uden gener.
​​​​​​​​​​​​​​

Se og læs​​​​​​​ med her for at blive klogere på, hvorfor vi får luft i maven

​​​​​​

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies
Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies

Hvorfor får man luft i maven?

Der er mange forskellige årsager til, at vi får luft i maven. Groft sagt består maven og fordøjelsen af mavesækken, tolvfingertarmen, tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Når der sker en reaktion ét sted i maven, påvirker det næste del af fordøjelsen og så videre. Det kan derfor give mening, at se maven som en lavine, når vi vil forstå, hvorfor vi får luft i maven. Reaktionerne, der kan give anledning til øget luftdannelse i maven kan blandt andet opstå på grund af maden og drikken, vi kommer ned i mavesækken. Det kan skabe en reaktion i næste del af maven og komme til udtryk som gas. Luft i maven kan desuden opstå ud fra den luft, som kommer med maden, når vi spiser den, mavesyren, kemien og bakterierne i maven, fødevareintolerance, stress eller irritabel tyktarm (IBS).


Kroppen danner gas
Luft i maven kan blandt andet opstå på grund af de kemiske processer, som sker helt af sig selv i fordøjelsen, når vi kommer mad og drikke i maven. Når vi spiser, skal fordøjelsen nedbryde maden ved hjælp af enzymer, og ved fordøjelsen af visse fødevarer producerer kroppen gas, der viser sig som luft i maven. Denne gas består af kvælstof, ilt, kuldioxid, brint og i nogle tilfælde metan. Overdreven dannelse af gas kan dog være et symptom på, at der er noget i din mave, som kræver din opmærksomhed.
Derudover har vi alle sammen milliarder af bakterier i maven, som er med til for at hjælpe og passe på mave-tarm-kanalen. Disse bakterier fermenterer ufordøjelige kulhydrater, som også kan resultere i dannelse af gas. Det er en normal del af fordøjelsesprocessen.


Mad og drikke fører luft ned i maven
Den mad og drikke vi indtager og synker, fører helt af sig selv en vis mængde luft med ned i maven. Det kan vi ikke undgå, men vi kan sørge for at spise langsomt, da vi sluger mere luft, når vi spiser hurtigt.


Mavesyre
Hvis mavesyren enten er for høj eller for lav, kan der komme en reaktion i maven, der kan være årsag til luft i maven.


Fødevareintolerance og luft i maven
Der kan opstå en øget mængde luft i maven, hvis du er intolerant overfor visse fødevare. Det kan f.eks. være laktoseintolerance eller glutenintolerance. Her kan luften i maven give anledning til ubehag og oppustethed.


Øget luft i maven ved stress
Føler du dig stresset, vil mange opleve mere luft i maven end normalt. Stress påvirker fordøjelses- og nervesystemet og aktiverer kroppens ”kamp-eller-flugt”-respons, som kan ændre tarmens bevægelser, tarmfloraen og øge produktionen af mavesyre. Det kan føre til øget luft i maven.


Irritabel tyktarm og luft i maven
Har du fået konstateret irritabel tyktarm (IBS), så kan det være en årsag til gener med luft i maven. Tilstanden påvirker nemlig tyktarmens funktion, følsomheden i tarmen og bevægelsen. Har du irritabel tyktarm, kan det desuden påvirke balancen af bakterier i tarmen, hvilket også kan øge dannelsen af gas. Tal gerne med din læge.

​​​​​​

Hvad er luft i maven et tegn på?

Som udgangspunkt er luft i maven normalt, og derfor er luft i maven ikke et tegn på noget. Oplever du vedvarende gener med luft i maven, smertefuld luft i maven eller andet, skal du naturligvis altid gå til lægen og blive undersøgt.
Vedvarende luft i maven kan dog godt være et tegn på, at du spiser for hurtigt, eller at det indhold du spiser er svært for din mave at fordøje.


Vidste du, at det kan være en idé at spise langsommere, hvis
du oplever øget luft i maven?

Fødevarer, der kan give luft i maven

Alle fødevarer kan principielt være med til at danne luft i maven afhængigt af dine bakterier og kemi i maven. Det er derfor individuelt, hvad der giver dig luft i maven. Der er dog en række fødevarer, som har tendens til at give luft i maven.


•    Laktoseprodukter – f.eks. er der laktose i det meste mælk og yoghurt
•    Gluten – findes f.eks. i brød og pasta
•    Kaffe
•    Grøntsager i meget store mængder – særligt rå grøntsager
•    Kål
•    Løg og hvidløg
•    Kulsyreholdige drikkevarer
•    Tyggegummi
•    Større mængder protein – f.eks. kød og proteinpulver
•    Fedt

Hvad er godt at spise mod luft i maven?

Jo bedre dit fordøjelsessystem har det, jo bedre kan du forarbejde fødevarer i tarmen. Har man udfordringer med luft i maven, kan det for nogle hjælpe at spise fødevarer, der er lette at nedbryde for maven, og fødevarer, der bidrager til at styrke tarmfloraen. Det kan eksempelvis være:


•    Grøntsager: Agurk, gulerødder, kartofler

•    Frugt: Ananas, appelsin, jordbær

•    Fibre – gerne surdejsbrød

•    Probiotisk mad, der indeholder mælkesyrebakterier – f.eks sauerkraut, syltede agurker,       
      kombucha, kimchi eller kefir

​​​​​​​

Mælkesyrebakterier er vigtige for kemien i tarmen

Mælkesyrebakterier er en gruppe af gavnlige bakterier, der er en del af vores fordøjelse og optræder naturligt i tarmen. De spiller en vigtig rolle for fordøjelsessystemet og bidrager blandt andet til en sund balance af mikroorganismer i tarmen, ligesom de støtter immunsystemets funktion og tarmfloraen i almenhed. Kommer der en over- eller undervækst af mælkesyrebakterier i tarmen, kan det have indflydelse på luftdannelsen i maven. Det kan f.eks. ske efter en antibiotika-kur, der vil påvirke tarmfloraen. Tænk derfor over at være god ved din tarm under kuren og efterfølgende.

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Vi guider

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Måske er du blevet lært, at bakterier primært er kilder til sygdom – men det er langtfra rigtigt. I denne artikel stiller vi skarpt på én af disse bakterietyper; nemlig mælkesyrebakterier.

Læs også

Hvornår bør jeg blive undersøgt ved en læge for luft i maven?

Oplever du gener med luft i maven, som bekymrer dig, bør du altid søge læge. Lægen kan afklare om der er tale om en underliggende lidelse, der kræver lægelig behandling, eller om du skal henvises til en anden sundhedsfaglig. Derefter kan det være en god idé at studere din kost og søge vejledning hos en osteopat. Nedenfor får du desuden en række gode råd, der kan lindre luft i maven.

Osteopatens bedste råd mod luft i maven


​​​​​​​Forebyg: Er du allerede bevidst om, at der er nogle fødevarer, du ikke tåler – eller som udløser luft i maven - bør du undlade at spise dem. Det kan også være en idé at undlade varer, som du har mistanke om, at du ikke tåler, for en periode. På den måde kan du få mere klarhed over, hvad der tricker dit fordøjelsessystem.

Spis langsomt: Få ro på nervesystemet ved at tage dig god tid til at spise dine måltider, så du får ro på nervesystemet. Tyg maden godt. Jo mere, du selv har nedbrudt maden, inden den når tarmsystemet, jo nemmere er det for fordøjelsen at nedbryde maden. I en hektisk hverdag kan det være mere nødvendigt at spise langsomt, end det f.eks. er på en afslappende ferie. På ferier vil dit nervesystem kunne tolerere mere, end når dit stresssystem er aktiveret på jobbet eller i skolen.  

Nedsæt stress: Stress nedsætter fordøjelsen og kan give anledning til luft i maven. Føler du dig stresset, eller har du bare en hektisk hverdag, kan det være en idé at arbejde på at sætte tempoet ned. Du kan f.eks. arbejde med at give dig selv en rolig morgen ved at stå tidligere op, dyrke udstrækning eller tage flere små pauser i løbet af dagen.

Dyrk motion: Motion har en særlig god effekt på fordøjelsen, og oplever du luft i maven, er det vigtigt at dyrke regelmæssig motion. Åndedrættet bliver aktiveret ved aktivitet, og åndedrættet stimulerer fordøjelsen. Det kan hjælpe dig med at komme af med luften, når du sætter gang i bevægelsen i tarmen.

Mængden af måltider: Jo større måltider, du spiser, jo mere arbejde giver du til tarmen. Tænk derfor gerne over, hvor store dine måltider er. Oplever du meget luft i maven, kan det være en idé at spise flere mindre måltider end få store.

Plej din søvn: Søvn er afgørende for nervesystemet og fungerer anti-stressende for kroppen. Det hjælper med at regulere hormoner, der er vigtige for fordøjelsen og påvirker din følelse af sylt og mæthed i løbet af dagen. Det er også under søvn, at tarmene får hvile og genopbygges.

​​​​

Massageøvelse mod luft i maven

​​​​​​Indenfor osteopatien har vi et massagegreb, der kan være godt at kende, hvis du oplever gener som luft i maven. Massagegrebet arbejder med overgangene mellem tolvtarm, tyndtarm, tyktarm og endetarm og kan lette passagen af luft og den bearbejdede mad i tarm. Her kan du se en øvelse mod luft i maven:

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies
Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies
Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Matas LIVE

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Døjer du med oppustet mave - måske i løbet ad dagen? Så er du faktisk helt normal, men ikke desto mindre kan oppustethed være rigtig ubehageligt og i nogle tilfælde endda smertefuldt. I dag sætter vi fokus på, hvad man kan gøre for at minimere generne og selve oppustetheden. Vi har allieret os med en helse- og sundhedsekspert, så du er i gode hænder!

Læs også

Q&A til osteopaten
​​​​​​​

Hvorfor prutter man?
Oplever du luft i maven, oplever du måske også at prutte. Luft i maven kan nemlig blive forløst ved enten at bøvse eller prutte. En prut opstår, når luften i tyktarmen bliver komprimeret, og det er en naturlig del af fordøjelsesprocessen. Prutter er altså en sund og normal måde for kroppen at slippe den overskydende gas fra tarmen.

Må man holde en prut inde?
Du må gerne holde en prut inde i en kortere periode, men det kan være ubehageligt og føre til oppustethed og mavesmerter. Det er derfor være godt at komme af med en prut, når du føler trangen. Holder du prutten inde, forhindrer du gas i at komme ud af din krop, som øger trykket i tarmene. På lang sigt kan dét at holde prutter inde være med til at gøre din tarm mere doven, som gør fordøjelsesprocessen dårligere.  

Har ældre mere luft i maven end yngre?
Ja, ældre mennesker kan have en tendens til at opleve mere luft i maven end yngre personer. Det skyldes blandt andet, at produktionen af fordøjelsesenzymer kan falde med alderen, at hormonbalancen ændrer sig, at stofskiftet falder, at ældre oftere tager medicin, som påvirker fordøjelsessystemet, og at produktionen af mavesyre ofte reduceres. Det er med til at gøre tarmens bevægelser langsommere, der gør det sværere at fordøje mad, som medfører en øget produktion af gas i tarmen hos ældre.

Er der en sammenhæng mellem kvinders cyklus og luft i maven?  
Oplever du en sammenhæng mellem din menstruationscyklus og luft i maven, har du helt ret! Menstruationscyklussen ændrer nemlig kemien i fordøjelsen i takt med at hormonbalancen også ændrer sig. Under menstruationscyklussen svinger niveauerne af bl.a. østrogen og progesteron. Høje niveauer af progesteron - omkring ægløsning og frem mod menstruationen - kan føre til afslapning og glatte muskler, herunder også tarmens muskler. Det kan gøre  tarmens bevægelser langsommere og give anledning til mere luft i maven.


Man ser desuden ofte, at kvinder oppe i årene, i højere grad end mænd, oplever gener med luft i maven, netop som hormonbalancen ændrer sig ved overgangsalderen. Det kan være med til at gøre tarmen langsommere, der gør det sværere at nedbryde fødevarer, som kan ende med at give mere luft i maven. Ved overgangsalderen bliver stofskiftet desuden langsommere.

Om Ivar Dagsson

Ivar Dagsson er autoriseret osteopat og fysioterapeut. Han er stifter og ejer af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer af problemstillinger, men har et særligt stort fokus på fordøjelsesprobemer, irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré, refluks, oppustethed m.m.  

Aarhus Osteopati er en landsdækkende osteopatikæde, der beskæftiger sig med behandling af lidelser i hele kroppen. Osteopati er en autoriseret behandlingsform, som bygger på en 4-årig overbygning til uddannelsen i fysioterapi, kiropraktik eller medicin.

Relaterede artikler

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Matas LIVE

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Af Matas

Døjer du med oppustet mave - måske i løbet ad dagen? Så er du faktisk helt normal, men ikke desto mindre kan oppustethed være rigtig ubehageligt og i nogle tilfælde endda smertefuldt. I dag sætter vi fokus på, hvad man kan gøre for at minimere generne og selve oppustetheden. Vi har allieret os med en helse- og sundhedsekspert, så du er i gode hænder!

Læs Mere
Osteopaten guider: 5 gode råd til tarme i balance

Din sundhed

Osteopaten guider: 5 gode råd til tarme i balance

Af Ívar Dagsson, osteopat

Du tænker måske ikke så meget over din fordøjelse i det daglige, men faktisk spiller den en stor rolle for kroppens funktion. Hvis den ikke fungerer optimalt, vil du sandsynligvis mærke det. I denne artikel gør vi dig klogere på tarmene, deres vigtighed for kroppen og på, hvordan du kan være med til at sikre dig en god fordøjelse.

Læs Mere
3 trin mod en velfungerende fordøjelse

Vi guider

3 trin mod en velfungerende fordøjelse

Af Christoffer Mygind Juul

Din sundhed bor i tarmene, for en velfungerende fordøjelse er afgørende for dit velbefindende. Men hvordan sikrer du, at dine tarme har det godt? Få 3 gode trin her sammen to nemme opskrifter

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek