Vi guider

Glutenallergi eller cøliaki? Kend forskellen

Glutenallergi og cøliaki bliver ofte brugt som betegnelse for det samme. Men det er en misforståelse, for der er tale om to forskellige tilstande. I denne artikel gør osteopat Ívar Dagsson dig klogere på, hvad forskellen er på glutenallergi og cøliaki, og så svarer han på de mest stillede spørgsmål om de to tilstande.

Du har muligvis hørt om glutenallergi, cøliaki og glutenintolerance – men hvad betyder de forskellige ting, og hvordan spotter man symptomerne? Læs med her, hvor vi gør dig klogere på forskellen.

Hvad er forskellen på glutenallergi og cøliaki?

Glutenallergi og cøliaki bliver indimellem brugt til at beskrive samme tilstand. Men det er en misforståelse, for der er tale om to forskellige ting.

Glutenallergi er en oversensitivitet for gluten. De symptomer, man kan opleve efter at have spist gluten, kan ende med at blive en form for betændelsestilstand i fordøjelsen.

Cøliaki (også kaldet glutenintolerance) er en form for autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem producerer antistoffer, der reagerer på gluten. Det vil sige, at immunsystemet bliver aktiveret, så det angriber det område af tarmvæggen og slimhinderne, hvor gluten ligger.

Kilde: Sundhed.dk

De mest almindelige symptomer på glutenallergi

Symptomerne på glutenallergi kan være forskellige fra person til person. Men nogle af de symptomer, der går igen, er:

  • Oppustethed
  • Diarré og forstoppelse
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Humørsvingninger
  • Vægttab
  • Påvirkning af andre organer som fx huden, hvor man kan få udslæt eller eksem.

Er der forskel på symptomerne for glutenallergi hos børn og voksne?

Som udgangspunkt gælder de samme symptomer for børn og voksne. Men hos børn kan der være flere faktorer, der spiller ind.

I og med at børn ikke er færdigudviklede, så kan man se det på væksten i nogle tilfælde. Derudover kan det også give humørsvingninger og vredesudbrud, da børns måde at udtrykke, hvad der sker i kroppen, er anderledes fra voksne.

De mest almindelige symptomer på cøliaki

De mest almindelige symptomer på cøliaki er:

  • Ufrivilligt vægttab
  • Mavesmerter
  • Diarré og forstoppelse
  • Luft i maven
  • Træthed og udmattelse
  • Gråhvid og ildelugtende afføring
  • Løse og hyppige afføringer
  • Ledsmerter


De fleste oplever kun symptomerne ganske lidt, og andre har ingen symptomer. Det er derfor meget forskelligt fra person til person. Når man ikke har symptomer, opdager man hyppigst cøliaki ved, at én i familien også har det.

Osteopaten guider: Alt du skal vide om proteiner

Din sundhed

Osteopaten guider: Alt du skal vide om proteiner

Når vi snakker om kost og ernæring er det næsten umuligt at komme udenom proteiner. Men hvad består det vigtigt næringsstof egentlig af, hvad bruger kroppen det til, og hvor mange skal du have af dem? I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om proteiner, og så giver osteopat Ivar Dagsson sit bud på sunde (protein)vaner.

Læs også

Hvor lang tid går der typisk, før man oplever symptomer?

Ved cøliaki vil man ofte se, at symptomerne opstår inde for ganske kort tid. Nogle gange med det samme, efter man har indtaget gluten.

Ved glutenallergi kan der gå længere tid, før kroppen reagerer, da det tager tid for betændelsestilstanden at udvikle sig til, at man kan mærke det.   

Hvor længe varer symptomerne?

Ved cøliaki kan der godt gå lidt tid, før den autoimmune reaktion stopper. For nogle kan der gå flere måneder, før normaltilstanden er tilbage.

Ved glutenallergi varer symptomerne ofte kortere tid. Det kan dog variere alt afhængigt af, hvor stor betændelsestilstanden er.  

Om eksperten

Ívar Dagsson er autoriseret osteopat og fysioterapeut. Han er ejer og stifter af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer af problemstillinger, men har et særligt stort fokus på  fordøjelsesprobemer, irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré, refluks, oppustethed m.m.

Aarhus Osteopati er en landsdækkende osteopati-kæde, der beskæftiger sig med behandling af lidelser i hele kroppen. Osteopati er en autoriseret behandlingsform, som bygger på en 4-årig overbygning til uddannelsen i fysioterapi, kiropraktik eller medicin.

Relaterede artikler

Osteopaten guider: Alt du skal vide om proteiner

Din sundhed

Osteopaten guider: Alt du skal vide om proteiner

Af Ívar Dagsson, osteopat

Når vi snakker om kost og ernæring er det næsten umuligt at komme udenom proteiner. Men hvad består det vigtigt næringsstof egentlig af, hvad bruger kroppen det til, og hvor mange skal du have af dem? I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om proteiner, og så giver osteopat Ivar Dagsson sit bud på sunde (protein)vaner.

Læs Mere
Osteopaten: Alt du skal vide om kostfibre

Din sundhed

Osteopaten: Alt du skal vide om kostfibre

Af Ívar Dagsson, osteopat

De er en særlig form for grove kulhydrater, som hjælper med at stimulere fordøjelsen, stabilisere blodsukkeret og stille sulten. De officielle anbefalinger lyder også på, at vi skal spise kostfibre hver dag for en varieret kost og en fordøjelse i balance. Her kan du lære mere om kostfibre, og få osteopatens bedste tips til at få nok af dem i dagligdagen.

Læs Mere
Derfor skal du spise loppefrøskaller

Din sundhed

Derfor skal du spise loppefrøskaller

Af Ívar Dagsson, osteopat

Loppefrøskaller har hverken noget med lopper eller frøer at gøre, tværtimod er det en af planterigets mest kostfiberrige kilder. Netop derfor kan loppefrøskaller være dig til megen gavn, hvis du døjer med en fordøjelse i ubalance eller vil regulere appetitten. I denne artikel dykker vi ned i skallerne med de mange egenskaber og svarer på de mest stillede spørgsmål.

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på D-vitamin

Af ìvar Dagsson, osteopat

D-vitamin – også kendt som D3 eller solvitaminet – er essentielt for flere af kroppens funktioner. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale tænder og knogler, men vidste du, at solskinsvitaminet også spiller en rolle for immunsystemets normale funktion og i celledelingsprocessen? Læs med her, og bliv klogere på D-vitamin.

Læs Mere