Her er alt, der er værd at vide om inkontinens
Inkontinens er et udbredt problem hos både mænd og kvinder, og risikoen for at få problemer med ufrivillig vandladning stiger med alderen. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om inkontinens.
Hvad er inkontinens?
Urininkontinens – eller bare inkontinens – indebærer, at man oplever ufrivillig vandladning i løbet af sin dag. Det kan ramme både mænd og kvinder, og hyppigheden stiger ofte med alderen. Det kan opleves i sværere og lettere grad og kan være tricket af forskellige ting. Når man taler inkontinens, så er der forskellige former for det, som er de mest almindelige:
Stress-inkontinens rammer overvejende kvinder, og det viser sig ved, at man har svært ved at holde på urinen, når man nyser, løber, danser eller fx hopper på trampolin. Kvinder, som har født, oplever ofte denne form for inkontinens. Den kan behandles ved knibeøvelser eller øvelser med en bækkenbundstræner. I sjældne tilfælde skal det opereres. Hos mænd opstår stress-inkontinens ofte som følge af en prostata-operation.
Trang-inkontinens bliver også kaldet urge- eller urgency-inkontinens, og er defineret ved, at man pludselig kan opleve at have brug for at lade vandet, og at denne trang er svær at kontrollere. Ofte når man ikke på toilettet, før man er nødt til at lade vandet.
Man kan også opleve at have en kombination af trang- og stress-inkontinens.
For mænd gælder der også overløbs-inkontinens, som skyldes en forsnævring i afløbet ved enten forstørrede prostata eller ved kræft i prostata. Refleks-inkontinens ses ved sygdomme i hjernen og nervesystemet og indebærer, at man ikke har kontrol over, hvorn år man lader vandet. Urinen kommer bare, når man oplever, at trykket i blæren stiger.
Hvad skyldes inkontinens?
Der kan være forskellige årsager til, at man kan opleve at have ufrivillig vandladning. Det kan komme af sig selv, og andre gange kan det være i forbindelse med sygdom. Som tidligere nævnt kan det for kvinder også skyldes svagt bækkenbund efter en fødsel.
Oplever du inkontinens i den ene eller anden form, så er det vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan være helt sikker på, hvad årsagen er. I nogle tilfælde kan det skyldes en infektion i blæren. Det kan også skyldes dårlige vaner, at man ikke får gået nok på toilettet og drikker for meget væske. Overvægt er også en årsag, der i nogle tilfælde kan medvirke til inkontinens.
Er din inkontinens ledsaget af blod i urinen, smerter eller hyppige urinvejsinfektioner, så skal du søge læge.
Hvad kan jeg selv gøre mod inkontinens?
Som nævnt kan overvægt være en af årsagerne til, at man kan opleve at have inkontinens. Derfor kan det være en god idé, hvis du er overvægtig, at du prøver at reducere din vægt så godt som muligt.
Sørg for at gå på toilettet hver 3.-4. time, da regelmæssige toilettider kan hjælpe på både stress- og trang-inkontinens.
Drikker du rigtig meget væske i løbet af din dag, kan en løsning være at skære ned i væskeindtaget. Det kan hjælpe, da et for stort væskeindtag kan forværre symptomerne.
Sørg for at træne din bækkenbund. Enten ved hjælp af daglige knibeøvelser eller en bækkenbundstræner.
Hvis du ryger, og oplever inkontinens når du hoster, så skru ned for cigaretterne eller (bedst af alt) drop dem helt. Tobaksrøg er nemlig med til at gøre, at du hoster endnu mere, hvilket kan forværre din inkontinens.
Kilder:
Sundhed.dk