Dehydrering: De mest stillede spørgsmål
Det ligger lidt i ordet: Dehydrering er, når kroppen får mindre væske ind, end den udskiller. Alvorlig dehydrering er sjældent forekommende på vores breddegrader her i Danmark, men f.eks. på solferien eller efter hård fysisk aktivitet kan kroppen komme til at mangle væske, hvis ikke man får drukket tilstrækkeligt. Her kan du læse mere om, hvad dehydrering er, hvordan man kan undgå det, og i hvilke situationer det er værd at være særligt opmærksom.
Hvad er dehydrering?
Dehydrering betyder, at kroppen mangler væske. Det gør den, fordi der i al simpelhed kommer mindre væske ind, end kroppen udskiller.Der kan være forskellige grunde til, at man ikke får indtaget nok væske. En kan være, at man måske er lidt småsyg med opkast, en anden kan være, at man befinder sig i en situation, hvor kroppen har brug for meget mere væske, end man er vant til. Det kan f.eks. være, hvis du er på solferie i varme omgivelser, eller hvis du har dyrket hård og langvarig motion.
Nogle gange – omend sjældent i Danmark – sker det også, at man bliver dehydreret, simpelthen fordi man ikke får drukket nok. Men heldigvis er kroppen god til selv at minde dig om det, når det er tid til at drikke.
Hvad er symptomerne på dehydrering?
Det første, der sker, er, at du bliver tørstig. Det er kroppens naturlige måde at fortælle dig, at den mangler væske. Hvordan og hvor hurtigt man mærker tørst, afhænger blandt andet af hvor varmt det er, om man dyrker sport og har spist salte – men generelt vil du ret hurtigt mærke det, når kroppen mangler vand.
Udover den indledende følelse af tørst, vil du også kunne opleve symptomer som mild kvalme, hovedpine, svimmelhed eller træthed. Din urin vil også blive mørkere, fordi koncentrationen af affaldsstoffer bliver højere. Hård afføring er også et almindeligt symptom; for væske er vigtigt for fordøjelsens funktion.
Det sker i kroppen, hvis du bliver dehydreret
Størstedelen af vores kropsvægt består af vand. Det betyder også, at vandet fylder rigtig meget inden i os. Også vores blod består hovedsageligt af væske. Når man er dehydreret, bliver blodet derfor en smule tykkere; i virkeligheden fordi blodet drænes en lille smule. Det gør, at hjertet slår lidt hurtigere for at pumpe blodet rundt i kroppen, og det kan medføre, at blodet ikke helt får ført nok ilt til hjernen. Det er blandt andet derfor, du kan opleve at blive svimmel og få hovedpine af at være dehydreret.
Derudover kan du også opleve, at huden vil føles lidt mere tør, hvis du mangler væske, fordi kroppen prioriterer væsken til de mest vitale funktioner.
Hvem er særligt i risikozonen for at blive dehydreret?
Mennesker, som befinder sig i et meget varmt klima, er i højere risiko for at blive dehydrerede, fordi kroppen har brug for mere væske, når det er varmt. Hvis du er på solferie, er det altså vigtigt at tage forbehold for, at du måske skal drikke mere væske end normalt – særligt hvis du samtidig er fysisk aktiv og sveder meget.
Folk, der indtager vanddrivende midler, har også højere risiko, og det gælder ikke kun for medicin; f.eks. er alkohol også vanddrivende. Det kan altså være rigtig godt at være opmærksom på dit alkoholindtag, særligt når det er varmt. Pas på med at tage på solferie og erstatte hele dit vandindtag med piña coladas ved liggestolen. Ikke mindst, fordi dehydrering kun gør tømmermænd værre. En god tommelfingerregel er at drikke et glas almindeligt vand mellem hver genstand, så din krop ikke bliver dehydreret.
Hvad hjælper på dehydrering?
Det bedste og vigtigste du kan gøre, hvis du er dehydreret, er at drikke vand. Den ligger lige til højrebenet; for drikker du vand nok til at erstatte det, din krop udskiller, bliver du ikke dehydreret.
Hvis du er dehydreret, kan det være en god idé at drikke små mængder væske, men meget hyppigt. På den måde kan din krop også følge med. Drik gerne noget med lidt sukker, f.eks. juice, så dit blodsukker også kommer i balance.
Pas på med at erstatte vand med farverige drinks, når du ligger i solsengen på sommerferie. Både for at undgå dehydrering - og tømmermænd.
Hvor mange liter vand skal man drikke om dagen?
Hvad hjælper på dehydrering?
Det er allerede blevet nævnt en del gange her i artiklen, men det er også, fordi det er vigtigt – nemlig at drikke vand. Derudover kan elektrolytter være gode at indtage, hvis du har en meget lang og varm dag foran dig, hvis du skal være meget fysisk aktiv eller af andre grunde kan komme i en situation, hvor din krop udskiller mange salte.
Er man på solferie, kan det også bare være at spise lidt chips på stranden og skylle dem ned med masser af vand – og så ellers huske solcremen og solhatten, selvfølgelig.
Hvad gør man, hvis man får solstik?
Solstik – eller hedeslag – kommer, når kroppens temperatur stiger drastisk, typisk hvis man befinder sig i varme luftlag eller under stærk sol. Hvis du oplever symptomer på solstik – kvalme, høj kropstemperatur, rødme – er det første, du skal gøre, at finde skygge og kølige omgivelser. Det handler om at komme væk fra varmen.
Får du solstik, er det vigtigt, du øjeblikkeligt kontakter din egen læge eller vagtlægen.
Mens du venter på at snakke med lægen, kan det være godt at lægge kølige håndklæder på hovedet og eventuelt spraye lidt vand på huden. Det føles rart og kølende. Så skal du selvfølgelig indtage væske – allerhelst almindeligt vand, eventuelt med lidt salt. Tag det helt stille og roligt; drik små mængder, men gør det hyppigt, så din krop kan følge med.
3 gode råd mod dehydrering i sommertiden
1: Drik rigeligt med vand
Tommelfingerreglen lyder på at drikke omkring 2 liter vand om dagen. Vand er den bedste væske at drikke, men elektrolytholdige drikkevarer kan også være gavnlige i varmen.
2: Undgå dehydrerende drikkevarer
Selvfølgelig kan man sagtens nyde et glas vin i solen, men generelt er det en rigtig god idé at tænke over sit indtag af meget vanddrivende drikkevarer. Drik gerne et glas vand pr. genstand – sådan værner du bedst om væskebalancen.
3: Vær klædt på
Tænk over vejret, dagens aktiviteter og på at være klædt ordentligt på – både i overført og bogstavelig betydning. Drik ekstra vand, hvis du skal være aktiv, husk solhatten og søg skygge, hvis solen bliver meget stærk.
Om eksperten
Ívar Dagsson er autoriseret osteopat og fysioterapeut. Han er ejer og stifter af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer af problemstillinger, men har et særligt stort fokus på fordøjelsesprobemer, irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré, refluks, oppustethed m.m.
Aarhus Osteopati er en landsdækkende osteopati-kæde, der beskæftiger sig med behandling af lidelser i hele kroppen. Osteopati er en autoriseret behandlingsform, som bygger på en 4-årig overbygning til uddannelsen i fysioterapi, kiropraktik eller medicin.