Svampeinfektion i skeden – det kan du gøre
Måske kender du alt til symptomerne – måske er det første gang, du oplever dem. Uanset om du har haft det før, eller diagnosen bliver stillet for allerførste gang, er skedesvamp altid en generende fornøjelse, som kan give svien eller kløen, smerter under samleje og anderledes udseende udflåd.
Men selvom skedesvamp føles ubehageligt, ikke mindst fordi det sidder i den intime zone, er det bestemt ikke en infektion, du er alene om at have. Faktisk har ca. 50% af alle kvinder i den yngre aldersgruppe oplevet at få konstateret skedesvamp ved lægen, og tre ud af fire kvinder oplever af få skedesvamp mindst én gang i livet. Men hvad er skedesvamp egentlig, hvorfor er det så hyppigt forekommende – og hvad kan du gøre, hvis du har fået det? I denne artikel besvarer vi alle dine spørgsmål.
Skedesvamp - hvad er det?
En svampeinfektion i skeden – også kaldet candida vaginitis – skyldes faktisk en svamp, som rigtig mange kvinder allerede bærer på, som hedder Candida albicans. Det er altså i udgangspunktet en svamp, som lever naturligt i vagina uden at give problemer, men når der sker en ændring i skedens bakterieflora, kan det give svampen de rette betingelser for at vokse. Det kan give en svampeinfektion i skeden.
De mest almindelige symptomer på skedesvamp er svie, ømhed, kløen og tykt, hvidt udflåd, der typisk kan være klumpet. Generelt kan slimhinderne føles tørre og ømskindede, og du kan opleve, at det svier, når du tisser. En gynækologisk undersøgelse vil ydermere vise, at slimhinden på livmoderhalsen og skedevæggen er rød og irriteret.
Det kan være ganske generende at være ramt af skedesvamp, men selvom det irriterer, er det ufarligt, og en infektion går typisk over af sig selv igen. Hvis du har nogle af de nævnte symptomer, kan du hos Matas købe vaginaltabletter eller creme der slår svampen ihjel. Skulle disse præparater ikke hjælpe, bør du søge læge, som kan give dig de bedste råd og eventuelt foreslå dig en anden behandling, der kan få infektionen til at gå hurtigere over. Nogle kvinder oplever, at svampeinfektioner bliver ved med at komme igen. Det kan skyldes nogle særligt hårdføre svampearter, som bliver ved med at forvolde problemer. Her er det vigtigt, at du går til lægen, hvor du kan få undersøgt, hvilke svampearter der er tale om – og få vejledning til den rette behandling.
Derfor opstår skedesvamp
Som sagt skyldes skedesvamp en ændring i underlivets bakterieflora, som giver svampen Candida albicans de optimale vilkår for at vokse. Sådan en ændring i bakteriefloraen kan skyldes mange ting. Nogle af de mest almindelige årsager til skedesvamp er følgende – men det er vigtigt at sige, at der er mange andre forhold, der kan få svampen candida albicans til at vokse. Nogle gange opstår skedesvamp, uden vi rigtig kan forklare hvorfor.
1) Du har været på antibiotikakur. Antibiotika dræber de bakterier, der typisk lever sammen med svampen, og dermed har svampen pludselig plads til at overtage rummet og formere sig frit.
2) Kortison eller immundæmpende medicin øger også risikoen forskedesvamp. Da præparaterne sænker immunforsvaret evne til at slå svampe og bakterier ihjel er dæmpet.
3) Du er gravid. Hormonelle forandringer kan være medvirkende til ændringer i slimhinden, der giver fordelagtige forhold for svampens vækst. Kombineret med et undertrykt immunforsvar, der har sværere ved at bekæmpe infektioner, kan en svampeinfektion være resultatet.
4) Har du nedsat immunforsvar, er du derfor også i øget risiko for at få skedesvamp.
Det er ikke så almindeligt at blive smittet med skedesvamp, men det kan godt smitte fra mand til kvinde. Der er ikke noget, som tyder på, at det smitter fra kvinde til mand.
Behandling og forebyggelse af skedesvamp
Skedesvamp kan behandles med creme eller kapsler, og hvis du oplever gentagne infektioner med skedesvamp, findes der også forebyggende behandling i form af tabletter. Din læge kan fortælle dig meget mere om både symptombehandling og forebyggende behandling, så søg flere råd og vejledning der.
Forebyggelse af skedesvamp
Du har måske hørt myten, at man skal holde sig fra tætsiddende og syntetisk undertøj, hvis man har tendens til at få svampeinfektioner i det intime område. Hvis du har lyst, kan du følge rådet, men der er ingen evidens for, at påstanden er sand. Det bedste, du selv kan gøre for at forebygge skedesvamp, er at gøre, hvad du kan for at bevare skedens bakterieflora. Undgå derfor at vaske dig for ofte i det intime område, og ligeledes er det en god idé at undgå sæbe. Hvis du vil bruge sæbe, brug da en variant, der er særligt udviklet til den intime zone som f.eks Matas Intimsæbe.
Skulle du alligevel få skedesvamp, så fat mod! Selvom skedesvamp er generende, er det som sagt helt og aldeles ufarligt – og forsvinder oftest i løbet af en uge eller to.
Kilder:
Sundhed.dk
Netdoktor.dk