Quinoa: Derfor skal du spise denne proteinkilde
Quinoa er en af de få plantebaserede fødevarer, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer. Nederst i artiklen finder du en nem videoguide til de lækreste barer med quinoa!
Hvad er quinoa?
Quinoa er en kornsort, der stammer fra Sydamerika, og har været dyrket der som fødevareafgrøde i mere end 5000 år. Quinoa anses faktisk for at være en af de ældste afgrøder dyrket af mennesker. Men selv om det lille kornfrøs oprindelse er mange, mange tusinde år gammelt, så har det taget vores moderne kostvaner med storm. Og det er der meget god grund til.
Quinoa er let at bruge i både salater, som erstatning for kød eller i snacks. Desuden er quinoa glutenfrit, hvilket gør det til et godt alternativ til glutenholdige fødevarer.
Fordele ved quinoa
Plantebaseret protein: For vegetarer og veganere er quinoa et alternativ til kød. Quinoa indeholder alle ni essentielle aminosyrer.
Støtter fordøjelsen: Quinoa er en kilde til kostfibre, der hjælper med at opretholde en regelmæssig tarmbevægelse. Fibrene hjælper med mæthedsfølelsen og tarmbevægelserne, hvilket kan bidrage til at forhindre forstoppelse.
Et glutenfrit alternativ: En af de store fordele ved quinoa er, at den er naturligt glutenfri. Dette gør den til et fremragende valg for mennesker med cøliaki eller glutenintolerance, der søger en erstatning for traditionelle kornsorter.
Hvilket ernæringsindhold indeholder quinoa?
100 gram kogt quinoa indeholder omkring 120 kalorier, 4 gram protein, 2 gram fedt og 21 gram kulhydrater. Det er også en kilde til fibre, jern, magnesium og fosfor.
Opskrift på nemme og lækre quinoa bars
Det skal du bruge
• 25 gram poppet quinoa - eller almindelig quinoa, som du sagtens kan poppe selv på en pande
• 1 spsk kokosolie
• 50 gram havregryn
• 2 spsk honning (vælg den variant, du lige har)
• 1 spsk peanutbutter
• 40 gram mørk eller lys chokolade
Videoguide: Sådan gør du
1. Kom alle ingredienser (undtagen chokoladen) i en skål og bland det hele rigtig godt sammen. Du kan sagtens blande med fingrene, hvis det er nemmere for dig.
2. Kom massen i en passende form og pres så det hele rigtig godt sammen. Så undgår du at barene smuldrer.
3. Kom formen i en almindelig ovn og bag massen i cirka 8 minutter på 200 grader. Toppen skal være fin gylden, men ikke brændt. Lad bagefter massen køle af.
4. Mens massen afkøler kan du smelte chokoladen.
5. Smør chokoladen ud over massen og fordel rimelig jævnt. Herefter skal massen igen på køl, så chokoladen kan stivne.
6. Efter en times tid på køl er quinoabarene klar til at blive skåret ud i fine stykker. Opbevar dem gerne på køl, når de ikke skal spises. Velbekomme.
Forskelle på de forskellige quinoa
Quinoa kommer i forskellige farver, herunder hvid, rød og sort. Ernæringsmæssigt er der ikke stor forskel mellem farverne, men de er en smule forskellige i smag.
Hvid quinoa: Den hvide quinoa er nok den mest almindelige variant og har en mild smag. Smagen er let nøddeagtig. Det gør den til en ret alsidig ingrediens, der kan bruges til mange forskellige retter.
Rød quinoa: Rød quinoa har en lidt mere udtalt nøddeagtig smag end den hvide variant. Rød quinoa bevarer sin form lidt bedre under madlavning, hvilket giver en let tyggetekstur.
Sort quinoa: Den mest markante smag af de tre varianter hører til den sorte quinoa. Den nøddeagtige smag er lidt mere intens end hos den hvide og den røde. Den sorte quinoa har også en fastere konsistens og holder sin form godt.
Andre idéer til opskrifter
1. Quinoa salat med grøntsager: Kogt quinoa blandet med friske grøntsager, olivenolie, citronsaft og krydderurter skaber en forfriskende salat.
2. Quinoa morgenmadsskål: Server din yoghurt med quinomüsli. Lav hjemmelavet músli med havregrun, quinoa, mangler og solsikkerkerner.
3. Quinoa bøffer: Lav veganske quinoabøffer med kikærter, krydderurter og krydderier for at tilføje en spændende variation til din kost.