Alt om chiafrø og opskrift på chiaboller
I artiklen her får du hele fem opskrifter med chiafrø. Se også en guide til, hvordan du laver de lækreste proteinboller med chiafrø, der mætter godt.
Hvad er chiafrø, og hvor sunde er de?
Chiafrø stammer fra Mellemamerika og er små olieholdige frø fra en plante i myntefamilien. Måske har du før hørt, at chiafrøet er blevet optalt som et lille superfrø, og det er på grund af frøets næringsmæssige sammensætning.
Chiafrø har et højt indhold af omega-3 fedtsyren alfa-linolensyre (ALA) med hele 19,3 g/100 g. ALA bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet ved et dagligt indtag på 2 gram.
Sammenligner vi eksempelvis kalkindholdet i chiafrø, så er de 545 mg/100 g i chiafrø over 4 gange så højt som de 124mg/100 g kalk der er i minimælk.
Her er eksempler på nogle af de næringsstoffer, som fremgår i højest grad i 100 g chiafrø.
- Kalium 640 mg
- Calcium 545 mg
- Magnesium 320 mg
- Jern 6,50 mg
- Zink 5,05 mg
- E-vitamin 12,5 mg
- Niacin (B3) 4,13 mg
- Biotin (B7) 24,5 µg
- Folsyre(B9) 70,7 µg
Chiafrø indeholder hele 41g kostfibre pr. 100 g og er også en kilde til protein med 18 g i 100 g chiafrø.
FAQ om chiafrø
Hvor mange chiafrø må man spise om dagen?
Chiafrø mætter en del, da de kan opsuge meget væske. Det er også derfor, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ikke spiser mere end 15 gram, svarende til cirka 2 spiseskeer chiafrø om dagen. Det er ikke altid hensigtsmæssigt for børn i voksealderen.
Er det sundt at spise chiafrø hver dag?
Chiafrø er små og vejer ikke meget, og derfor bliver du ikke sund af kun at spise chiafrø. En varieret kost, hvor chiafrø måske indgår, kan være den rigtige vej til sund kostsammensætning.
Hvorfor må man ikke få for mange chiafrø?
Fødevarestyrelsen har ikke noget kendskab til sundhedsmæssige risici i forbindelse med chiafrø, men fordi chiafrø kan opsuge meget væske, kan det være en god idé at drikke en del vand ved siden af, hvis du spiser mange chiafrø.
Opskrift på proteinboller med chiafrø
Det skal du bruge
• 200 gram havregryn
• 350 gram skyr
• 4 æg
• 1 dl chiafrø
• 1 tsk. bagepulver
• 1 tsk. groft salt
Videoguide: Sådan laver du proteinboller med chiafrø, skyr og æg
Fremgangsmåde:
1. Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Gem dog en lille smule chiafrø til drys på bollerne.
2. Lad dejen hvile stå i 15 minutter.
3. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
4. Form bollerne til cirka 8 lige store boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bollerne føles lidt klistrede, men det er helt som det skal være.
5. Drys lidt chiafrø på toppen af bollerne.
6. Bages i cirka 20 minutter til de er gyldne. Lad bollerne køle af og nyd dem med dit yndllingspålæg.
Opbevar bollerne i køleskabet. Velbekomme!
Her er fem lækre opskrifter med chiafrø
Overnight chiagrød
Ingredienser: 3 spiseskefulde chiafrø, 1 kop plantemælk, 1 tsk. vaniljeekstrakt, 2 tsk. honning eller ahornsirup.
Fremgangsmåde: Bland chiafrø, mandelmælk, vaniljeekstrakt og honnning i en skål. Lad det stå i køleskabet natten over. Rør i blandingen et par gange inden sengetid. Serveres koldt med frisk frugt eller nødder på toppen.
Smoothie med chiafrø
Ingredienser: 1 banan, 1 håndfuld friske spinatblade, 1 spsk. chiafrø, 1 kop græsk yoghurt, 1/2 kop appelsinjuice, et par isterninger.
Fremgangsmåde: Blend alle ingredienserne, indtil de er glatte. Tilføj mere appelsinjuice eller vand for at justere konsistensen efter behov.
Chia energibar
Ingredienser: 1/2 kop chiafrø, 1 kop havregryn, 1/2 kop hakkede nødder, 1/4 kop honning, 1/2 kop peanutbutter, en knivspids salt.
Fremgangsmåde: Bland alle ingredienserne og tryk dem ned i et smurt fad. Lad det køle i køleskabet, indtil det er fast, og skær derefter i barer.
Marmelade med mindre sukker
Ingredienser: 2 kopper friske eller frosne bær, 2-3 spsk. chiafrø, sødemiddel efter smag.
Fremgangsmåde: Kog bærrene over lav varme, indtil de blødgøres. Mos bærrene let, tilsæt chiafrø og sødemiddel, og lad det simre i 5-10 minutter. Afkøl marmeladen, og den vil blive lidt tykkere.