Træn med sjippetov og få effektiv fedtforbrænding
Christina er personlig træner og stifter af WE TRAIN AT HOME. Christina er en af Matas’ to eksperter indenfor træning og fysisk sundhed. I denne artikel guider hun dig til at træne med et sjippetov. Scrol ned i artiklen og find også videoguides og inspiration.
Hvorfor er det godt at lave sjippetovstræning?
For det første, så er det sjovt! Derudover er det virkelig effektivt, og det er det, fordi det både er god konditions-, koordinations- og balancetræning. Samtidig får det forbrændingen helt i top og er dermed en effektiv fedtforbrænder. Sjip skal ses som en effektiv cardiotræning, men du aktiverer også både overarmene, core, ben og balder. Det kræver heller ikke meget plads eller udstyr, andet end et sjippetorv.
Udover at være en meget effektiv træningsform og fedtforbrænding, så kan træning med sjippetov også være godt til at tage ens fokus og slukke for tankemylder og bekymringer. Når du sjipper, skal du koncentrere dig så meget, at det kan være svært at tænke på alle de tanker, der måske ellers ville fylde i ens hoved.
Det er også let at vedligeholde sin træning med sjipning, da et sjippetorv let kan tages med på farten eller ferien.
Hvilket sjippetov skal man vælge?
Når du skal vælge et godt sjippetov, så er det en god idé at tage udgangspunkt i, om du er rutineret, eller om du er ny til at sjippe. Der findes nemlig både tov lavet af gummi med bløde håndtag og af stål med tyndere håndtag.
Du skal vælge et sjippetov lavet af gummi og med bløde håndtag, hvis du ikke har sjippet særlig meget tidligere. Hvis du til gengæld er en rutineret sjipper, så kan du gå efter det lidt tungere i stål, hvor du kan få mere fart på sjippetovet.
Her til højre finder du både sjippetov, der er gode til begyndere, men også til de mere rutinerede.
Hvor langt skal ens sjippetov være, og hvordan indstiller man det?
Dit sjippetov skal gå dig cirka op til armhulerne, når du står på midten af det. Hvis dit sjippetov ikke har den rette længde, så risikerer du at gå i stå hele tiden, ramme dig selv i nakken eller håret, og det gør træningen irriterende frem for sjov.
De fleste sjippetov har en 3 meter lang snor eller wire, og det passer ikke til alle. Derfor kan de fleste sjippetov justeres ved at åbne håndtagene:
Step 1: Træk håndtaget tilbage, så du kan se enderne.
Step 2: Stil dig midt på sjippetovet.
Step 3: Hold enderne op, så de er lige under armhulerne.
Step 4: Prøv dig lidt frem i forhold til længden ift. hvad der føles godt.
Step 5: Juster torvet ved at klippe det eller slå en knude.
Step 6: Træk håndtaget tilbage hen over knuden eller der, hvor du har klippet det.
I videoen nedenfor viser jeg, hvordan du måler den helt rigtige længde på dit sjippetov, og hvordan du justerer dit sjippetov.
Hvordan kommer man godt i gang med at sjippe?
Der er ikke andet for end at øve! Men husk at starte stille ud og øg intensiteten gradvist. Sjip ikke mere end 3 gange om ugen, altså hver anden dag i begyndelsen, og så er det helt fint med 1-3 minutters sjip pr. træning. Så kan du øge længden af dine sjippetræninger gradvist, når du bliver bedre og bedre. Begynd gerne hver træning med at varme op, det kan være et par minutters let jog, hvor du svinger tovet lidt fra side til side imens.
Det bliver nemmere at sjippe, hvis du har en god kondition, koordinering og en stærk krop. Derfor er det en god idé, at sjippe træningen ikke står alene, men du bruger det i kombination med styrketræning. Du kan med fordel øve teknik, koordinering og kondition ved at lave lignende øvelser som ballespark, jumping jacks eller høje knæløft. Hvis det er svært at sjippe i starten, så fokuser på at knibe sammen i bækkenbunden og spænde op i coren for ekstra stabilitet og hop lavt hen over torvet. Hvis du taber opspændet, så hold pause.
Jeg vil også anbefale, at du altid sjipper med gode træningssko for at skåne dine knæ og led, da man ved sjipning laver mange små op. Du kan alternativt også sjippe ovenpå en træningsmåtte.
Hvilke øvelser kan man lave med et sjippetov?
Der findes virkelig mange øvelser, som du kan lave med et sjippetov, og jo bedre du bliver, jo sjovere er det at eksperimentere med forskellige tricks. Til at begynde med er det godt at have et simpelt program, så øvelserne er overskuelige, og du får øvet din teknik. Brug øvelser med sjippetov sammen med anden cardiotræning eller styrketræning. Du kan med fordel bruge sjippetovet i din crossfittræning eller din cirkeltræning, hvor du kan bruge torvet sammen med andre øvelser.
Hop med samlede ben: Denne er en god starter, da den er simpel og nem. Hold en let fjedring i fødder og knæ, sørg for ikke at hoppe på stive ben.
Hinke hop: En lidt sværere øvelse. Hold igen en let fjedring i fødder og knæ og undgå stive ben.
Høje knæ: Denne er lidt mere udfordrende! Stræb efter at få knæene op til hoftehøjde, men gerne længere op, hvis du kan.
Du kan altid sætte dine egne mål for at holde træningen motiverende, måske vil du udfordre dig selv med at krydse armene til en af øvelserne, når du er blevet bedre? Eller find et trick, du vil øve dig på. Du kan også sætte et mål om at nå et bestemt antal sjip indenfor et tidsinterval.
Se her, hvordan du laver de tre øvelser med dit sjippetov
Om eksperten
Ida & Christina er founders af træningskonceptet WE TRAIN AT HOME, hvor de via deres website og app tilbyder 1000+ hjemmetræningsvideoer indenfor HIIT, styrketræning, løb, yoga, pilates og gravid - & efterfødselstræning. De er begge uddannet personlige trænere og har over 11 års erfaring indenfor træning/funktionel træning. Her hos Matas.dk vil de inspirere, guide og hjælpe med viden indenfor træning og fysisk sundhed.
Du kan læse meget mere på wetrainathome.com