Alt du skal vide om æteriske olier
Æteriske olier, essentielle olier og vegetabilske olier. Der findes i dag et hav af forskellige olier, og indrømmet, det kan være lidt af en jungle at finde rundt i alle betegnelserne. Æteriske olier og essentielle duftolier dækker over det samme, og du finder dem i en lang række produkter inden for kosmetik, parfumer, hudpleje, aromaterapi og meget mere.
3 af de mest populære æteriske olier:
1. Lavendelolie
Lavendelolie kan nok siges at være den mest populære æteriske olie, og det er der mange gode grunde til. Lavendelolie har nemlig en meget afslappende og beroligende effekt. Urtegaarden har eksempelvis en skøn lavendelolie, som du kan bruge ved aromaterapi til at få ro på dine sanser.
Brug den eventuelt i en diffuser for at skabe ro i dit hjem, eller kom et par dråber på pude, når du skal sove, for at få en afslappende start på din nattesøvn. Bruger du en diffuser, kommer du et par dråberne af olien i, hvor det blandes med vand og dampes ud i rummet.
2. Rosmarinolie
Rosmarinolie er kendt for sin skarpe, rene duft, som kan hjælpe med at starte din dag med et dejligt energiboost, hvis du kommer et par dråber af den i din diffuser. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på dufte – men mange har en følelse af, at duften af rosmarin opkvikker, skærper koncentrationen og gør dem klar parat til dagens strabadser.
Så hvor lavendelolie er god til afslapning om aftenen, kan rosmarinolie være din makker til morgenen.
3. Citronolie
Citronolie er endnu en meget populær æterisk olie, og den har samme gode effekt på sanserne som rosmarinolien har. Den har en skøn, syrlig og opfriskende duft, som virkelig kan opkvikke dine sanser.
Citronolie er også kendt for at virke opfriskende og rensende i hudpleje og kan være velegnet til en uren hud. Husk, du aldrig må bruge æteriske olier på huden ufortyndet. Doseringen er max 1%.
Andre gode æteriske olier
Udover de tre mest populære æteriske olier, som vi netop har nævnt her, findes der en lang række forskellige olier, som du kan prøve. Vi har samlet en håndfuld af dem her til højre.
Vidste du, at æterisk betyder flygtig og let fordampelig? Æteriske olier adskiller sig fra andre olier som fx mandel- og olivenolie ved, at det ikke fordamper. Æteriske olier er koncentrater, som altid skal anvendes fortyndet.
Andre steder du finder æteriske olier:
Æteriske olier i hudpleje
Æteriske olier er en populær ingrediens i hudpleje på grund af sine unikke, velduftende og energigivende egenskaber, så hudplejen både bliver en sensorisk oplevelse både krop og sind.
En lang række store brands er kendt for deres brug af æteriske olier i deres hudpleje. Du kan se nogle af dem her.
Æteriske olier i parfume
Æteriske olier er selvsagt supervelegnede i parfume. Her er det primært sammensætningen af, hvilken plante og plantedel de stammer fra, hvor planterne vokser, og hvornår de er høstet, og hvordan de bliver behandlet, der har noget at sige for duften.
En vigtigt ting at huske, hvis man lider af allergi, er, at æteriske olier kan virke allergifremkaldende, trods det, at de er naturlige, da parfumestoffer er allergifremkaldende, uanset om de er naturlige eller fremstillet.
Massage med æteriske olier
Massageolier, som indeholder æteriske olier, kan have en enorm virkning på krop og sjæl. De aromatiske og plejende olier skaber velvære både for huden og sindet. Tilsæt eventuelt et par dråber æteriske olier til din massageolie, og nyd duften.
Du kan også købe en massageolie - fx mandelolie - som du kan blande op med din yndlings æteriske olie, så du får præcis den duft, du ønsker.
Få en masse gode tips til en lækker hjemmemassage lige her.
Diffuser til dine æteriske olier
Ved at bruge en diffuser i din stue eller soveværelse, kan du reducere tørheden i luften og lægge byggestenene for et bedre indeklima.
Diffuseren kan fungere som en aromatisk diffuser, når du hælder et par dråber af æteriske olie i vandet, som afgiver en behagelig duft.
Du kan også komme et par dråber olie i en duftlampe for at få den afslappende effekt fra de æteriske olier.
Hvad er æteriske olier?
Æteriske olier er koncentrerede, aromatiske planteekstrakter. De bliver som oftest udvundet ved hjælp af dampdestillation af blomster, bark, blade, frugter og rødder. Det er ikke en ny opfindelse, så at sige, for disse olier har nemlig været anvendt århundreder til kosmetiske og andre formål.
Mange beautybrands benytter sig i dag af æteriske olier, fordi de ud over at have fantastiske egenskaber for huden også har suveræne aromaterapeutiske egenskaber, som er ren zen for krop og sind.
- Æteriske olier – er koncentrerede aromatiske planteekstrakter fra blomster, blade, bark, frugter og rødder, som er udvundet ved typisk destillering fra blomster.
- Vegetabilske olier – kommer typisk fra nødder og kerner, hvor olien bliver mekanisk presset ud enten ved kold- eller varmpresning.
Naturlige, men stærke sager
Selv om æteriske olier er naturlige, kan du godt være overfølsom over for dem. De flaske, du kan købe med rene æteriske olier, er meget koncentrerede og stærke sager. Du bør aldrig bruge olierne rene på kroppen, de skal altid fortyndes op i olie eller vand.
Æteriske olier indeholder ofte parfumestoffer, som kan være allergifremkaldende, og de kan godt indeholde de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. Lider du af allergi, bør du derfor være opmærksom på, om du reagerer på produkter, som indeholder æteriske olier.
Hvad gør olierne?
Æteriske olier har en lang historie. I århundreder har man brugt de destillerede plantesafter i parfumer, kosmetik og som aromaterapi. Olien bliver optaget gennem hud, slimhinder og via luftvejene, hvor de kan vække sanserne. Nogle olier kan have en beroligende effekt, andre kan virke mere stimulerende.
Sådan blander du æteriske olier op
Æteriske olier er stærke sager og bør ikke bruges direkte på huden. Når du skal fortynde æteriske olier, skal du som udgangspunkt kun bruge et par dråber, da det generelle blandingsforhold for æteriske olier ligger på 2 %. Det vil sige, skal du fortynde en æterisk olie, skal du tilføje to dråber til 98 dråber af en almindelig olie, som eksempelvis kokos- eller mandelolie.
Den sensoriske oplevelse – sådan påvirker duftene os
Dufte generelt har en stor indvirkning på vores sindstilstand. Dejlige dufte gør hjernen glad – og derfor kan man bruge æteriske olier aktivt. Aromaterapi betyder nemlig meget for vores velbefindende. Duft er minder, og duft påvirker det limbiske system i hjernen. Det limbiske system påvirker vores tanker og følelser.
Sådan påvirker duftene:
- Citrusdufte – virker opfriskende, skærper koncentrationen og gør dig glad
- Eukalyptus – løfter humøret og frisker op
- Rosmarin – skærper koncentrationen
- Cedertræ – afslapper sindet
- Kamille – virker beroligende
- Lavendel – gør dig afslappet
- Ylang ylang – stimulerer erotikken
Dufte, der får dig til at slappe af
Hvis du i en periode føler dig mere fortravlet og synes, at du har svært ved at slappe af og komme ned i gear, så kan dufte være en hjælp. Prøv for eksempel at tage et bad med nogle dråber æterisk olie, og slut af med at massere din krop ind i creme eller olie, som beroliger dine sanser. Duften af lavendel, vanilje, kamille og citrongræs giver ro i kroppen og sætte tankemylderet på pause.
Lav din egen duftfrisker til badeværelset
Hvem elsker ikke et badeværelse, der dufter godt? Det kan dog hurtigt blive en dyr affære, hvis du skal købe en ny duftfrisker hver anden måned. Men du kan faktisk lave din helt egen duftfrisker for få penge med æteriske olier. Og du kan sammensætte lige præcis den duft, du bedst kan lide!
Det skal du bruge:
- Grillpinde i træ
- En (eller flere) æterisk olie
- Vand
- Et rent syltetøjsglas
Sådan gør du:
Fyld dit syltetøjsglas halvt op med vand, og dosér ca. 1-2 dråber af din foretrukne duft ned i vandet. Sæt grillpindene i glasset med den spidse ende nedad. Og så kan du selv skifte ud i duften eller genopfylde, når det er tid.