Sådan vælger du den bedste yogamåtte til dig
Sophie Skytte Langkjær er yogaunderviser og underviser primært i vinyasa, power og yin yoga. Hun begyndte sin egen yogapraksis for 10 år side, så hun har slidt mange yogamåtter op gennem årene. Nu giver hun sine bedste tips til valg af yogamåtte.
Hvorfor er det vigtigt at have en god yogamåtte?
Der findes mange forskellige former for yoga, og i rigtig mange yogapraksisser kan det være rigtig rart med støtte og komfort. En yogamåtte dæmper trykket på hofter, albuer, knæ, som er særlig vigtigt i de yogaøvelser, hvor du ligger i stillingen i lang tid. Det er også vigtigt at have en måtte med et godt greb og skridsikkerhed, når du er i dynamiske stillinger, sveder og skal stå fast.
”For mig er det vigtigt at have en måtte med et godt greb, men der er også noget mentalt i en yogamåtte. Når jeg træder op på min måtte, så er jeg mentalt til stede i min yogapraksis,” forklarer Sophie.
Sophie forklarer, at det er vigtigt at have en måtte, der er lavet til at dyrke yoga på, og derfor vil hun ikke anbefale at bruge en almindelig sports- eller træningsmåtte. ”Når du sveder, så glider du. De gode yogamåtter er lavet, så du ikke glider rundt, når du står i hundestrækket,” forklarer hun.
De faste måtter – de bedste til dynamisk yoga
Hvilken yogamåtte er den bedste? Det kan komme an på, hvilken form for yoga, du gerne vil lave.
”Jeg tænker meget over, hvordan grebet er, når jeg skal vælge en god måtte,” forklarer Sophie. Hvis du dyrker meget dynamiske former for yoga og skal holde balancen i forskellige stillinger, så er det godt have en en lidt tyndere måtte med et rigtig godt greb. Ellers kan du risikere at glide rundt.
Hvis du er i tvivl, om du skal have en blød eller fast måtte, så er det sikreste valg at tage en mere fast end blød.
”Jeg er selv meget glad for min måtte fra Moonchild, da den har et supergodt greb. Mærk gerne på overfladen af din måtte og mærk efter, om du vil glide rundt på den – også når du sveder i en dynamisk power yoga time,” forklarer Sophie.
De bløde måtter – de bedste til blid og langsom yoga
For mange kan det være rart og skånsomt for kroppen med en blødere og måske lidt tykkere end de almindelige 4mm, som en yogamåtte ofte er.
”Hvis du dyrker lidt langsommere yoga, som f.eks. yin yoga, hvor du er længe i stillingerne, så er en blød og lidt tykkere måtte god. Det kan også være, at du skal passe på dine knæ, så er det rart at have blød støtte,” forklarer Sophie.
Transport af din yogamåtte
Hvis du transporterer din måtte meget, så kan det være en god idé at have en let måtte. ”Jeg har en rejse yogamåtte, som jeg bruger, hvis jeg skal transportere den meget rundt,” forklarer Sophie.
Det kan også være en god idé at investere i et sæt bærestropper eller en transporttaske til din yogamåtte, så du nemt kan have den med over skulderen på farten.
Klik dig rundt mellem forskelligebærestropper og tasker til din yogamåtte her til højre.
Se svaret på, hvor tyk en yogamåtte skal være
Kom godt i gang med din nye yoga måtte
Har du fundet en yogamåtte, som inspirerer dig til enten at komme godt i gang med din yogapraksis eller måske bare få inspiration til nye yogaformer eller øvelser? Så guider Sophie dig i denne artikel til, hvordan du finder den yogaform, der passer til dig. Der er også to guidede videoer med både Hatha yoga og Yin yoga. Find dem lige er.
Om eksperten
Sophie er yogaunderviser hos blandt andet WE TRAIN A HOME, der er et online træningskoncept til hjemmetræning. Her underviser hun i vinyasa yoga, power yoga og yin yoga. Sophie har over 10 års erfaring med sin egen yogapraksis og har undervist andre i 6 år. Hun går meget op i at skabe et rum, hvor man kan føle sig tryg, være nysgerrig på sin krop og lære hvor kraftfuld ens vejrtrækning er. Her hos Matas.dk vil Sophie inspirere, guider og hjælpe med sin viden og erfaring indenfor yoga.
Du kan læse meget mere om Sophie og WE TRAIN AT HOME på wetrainathome.com