Græskarguiden: Spis dig til A vitamin om efteråret
Græskar er fyldt med vitamin A, som er et vigtigt vitamin for vores immunsystem, syn og vores huds sundhed. Længere nede i artiklen finder du en opskrift med videoguide til det skønneste og nemmeste græskarbrød.
Hvad er græskar?
Græskar tilhører Cucurbitaceae-familien og er frugter, der trives i efteråret. De findes i en række forskellige former, farver og størrelser, men den mest almindelige spiselige græskar er det orange hokkaidogræskar. Græskar er fyldt med næringsstoffer som vitamin A, C, fiber og antioxidanter, hvilket gør dem til en sund og velsmagende ingrediens i mange retter.
Hvornår er græskar i sæson?
Efteråret er græskarsæsonen i de fleste dele af verden. De begynder normalt at modnes i september og kulminerer omkring oktober og november. Dette er den bedste tid at besøge din lokale grønthandler eller supermarked og få de bedste græskar.
Ernæringsmæssige fordele ved græskar
Græskar er alsidige og kan bruges i mange opskrifter. Det gælder både til aftensmad, men også til den lidt sødere tand.
Vitamin A: Græskar er fyldt med vitamin A, som er afgørende for synet, immunforsvaret og vores hud. Græskar er en af de rigeste naturlige kilder til vitamin A.
Vitamin C: Græskar indeholder også en rimelig mængde vitamin C. Ved at spise vitamin C hjælper du kroppen med at beskytte cellerne mod skade, styrke dit immunforsvar og fremmer heling af væv.
Fiber: Græskar er rig på fiber, hvilket gør dem fyldige og kan hjælpe med at holde dig mæt i længere tid. Kostfibre er også vigtige for en sund fordøjelse og regulere blodsukkeret.
Opskrift på det nemmeste græskarbrød
Det skal du bruge
• 5 dl havregryn
• 4 dl græskarpure – i videoen er der brugt ½ græskar til at lave 4 dl pure.
• 0,5 dl ahornsirup eller anden sirup
• 2 store æg
• 1 tsk bagepulver
• 1 spsk pumpkinspice eller bare kanel – Du kan lave dit eget pumpkinspice ved at blande kanel, ingefær, allehånde, nelliker og muskatnød.
• Knivspids salt
Se mig bage græskarbrød i videoen her
Fremgangsmåde
Skær dit græskar ud i tern – jeg brugte ½ græskar. Kom dit udskårne græskar i en gryde med vand og kog det i cirka 10 minutter. Herefter skiller du vandet fra og blender de kogte græskar til en jævn konsistens.
Forvarm ovnen til 175°C. Put bagepapir i en brødform.
Kom alle ingredienser i blender og blend det hele. Sørg for ikke at overblende dejen, da havregrynene vil varme op og koge. Så mister du den brødagtige tekstur.
Hæld dejen i den forberedte brødform. Bag i cirka 35 minutter eller indtil en tandstik eller gaffel, der indsættes i midten, kommer ud ren.
Lad brødet køle helt af i brødformen. Opbevar brødet i en tætsluttende beholder i køleskabet.
Velbekomme! Et sundere bud på et græskarbrød.
Varm saft og efterårshygge
Hvis du vil optimere hyggen, kan du nyde et varmt og dampende glas saft til dit græskarbrød. Søbogaard har et bredt udvalg af lækker saft, som skal blandes og drikkes varm og kan nydes af hele familien.
Kom eventuelt lidt sirup eller en skefuld honning i din varme saft, for at give den ekstra smag. Alle Søbogaards sure safter er lavet på 100% NFC-saft.
Græskar til Halloween
Græskar er blevet et symbol på efteråret og hyggelige dage. De er nært forbundet med traditioner som Halloween og den amerikanske tradition Thanksgiving. Halloween uden græskar er næsten utænkeligt.
Udskæring af græskar og placering af stearinlys indeni er blevet meget populært. Et lille fun fact er, at græskarhovedet med lys i er et symbol på beskyttelse af onde ånder.